Ziua Independenței sărbătorită anul acesta de Ambasada Statelor Unite sub semnul promovării valorilor diversității

Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a organizat anul acesta o serie de evenimente cu prilejul Zilei Independenței. Manifestările au debutat pe data de 3 iulie, cu prezentarea filmului „42: Povestea lui Jackie Robinson”, au continuat cu recepția oferită de reprezentanța diplomatică de la București în seara zilei de 4 iulie, apoi cu un meci de baseball între echipele României și SUA, eveniment sportiv care a avut loc în data de 5 iulie, încheindu-se cu prezentarea unui alt film, de data aceasta despre viața și cariera președintelui John F. Kennedy.

 

Povestea lui Jackie Robinson, de pe terenul de baseball la cinematograf

Sursa foto: Facebook – Ambasada Statelor Unite la Bucuresti

S-au împlinit, anul acesta, 70 de ani de când primul sportiv profesionist american de culoare, Jackie Robinson, a spart barierele discriminării rasiale în baseball, intrând pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York. Ulterior, Kackie Robinson a devenit un nume de referință în lupta pentru egalitate, combaterea discriminării rasiale și promovarea diversității și toleranței în general. În memoria marelui sportiv și în semn de respect față de activitatea sa, numărul 42, cel sub care a jucat ani la rând Jackie Robinson, a fost retras. În același timp, în fiecare an pe data de 15 aprilie, dată la care Jackie Robinson a intrat prima oară pe teren, în 1947, toți jucătorii de baseball de pe întreg teritoriul Statelor Unite poartă tricouri cu același număr: 42. Anul acesta, Ambasada SUA la București a marcat ziua de 15 aprilie chiar la Constanța, unde, în colaborare cu Primăria Municipiului a organizat un meci de baseball între echipele Statelor Unite și României. Evenimentul a făcut parte mai apoi și din programul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite. Astfel că, pe data de 3 iulie, la București, a fost prezentat filmul dedicat marelui sportiv: „42: Povestea lui Jackie Robinson”, iar la data de 5 iulie, la Complexul Studențesc Tei, a avut loc meciul revanță de baseball între echipele României și Statelor Unite. Împlinirea a 70 de ani de când sportivul profesionist Jackie Robinson a spart barierele rasiale, devenind un simbol atât al sportului național al americanilor cât și al toleranței și diversității, a fost și tema recepției organizate cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite de către Ambasada SUA la București. De altfel, la toate manifestările organizate în această perioadă de reprezentanța diplomatică americană la București au participat și fiica fostului sportiv profesionist, Sharon Robinson, precum și trei foste vedete ale MLB, Scott Erickson, LaTroy Hawkins și Marlon Anderson.

O recepție guvernată de sport și politică

Într-o atmosferă destinsă și prietenoasă, cu fotografii tematice făcute la minut oaspeților, dar și cu un teren de sport în miniatură unde cei dornici puteau să-și testeze îndemânarea, astfel au fost întâmpinați numeroșii invitați care au răspuns invitației Ambasadorului Hans Klemm și soției acestuia, Mary Klemm, de a sărbători împreună Ziua Independenței Statelor Unite. Oameni politici, artiști, reprezentanți ai mass-media și ai societății civile, oameni de afaceri, profesori, doctori, elevi și studenți, reprezentanți ai tuturor domeniilor de activitate au participat la recepția care a avut loc la sediul Ambasadei SUA la București în seara zilei de 4 Iulie. Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale Româneii și Statelor Unite ale Americii, moment urmat de discursurile Ambasadorului Hans Klemm și președintelui Klaus Iohannis. Și, deși tema aleasă pentru recepția de anul acesta a fost marcarea a 70 de ani de când primul sportiv profesionist american de culoare, Jackie Robinson, a spart barierele discriminării rasiale în baseball, subiectele fierbinți au fost tot cele din zona politică: parteneriatul strategic și recenta vizită a președintelui Iohannis în Statele Unite, implicit întrevederea cu președintele Donald Trump.

„Aşa cum v-a spus preşedintele Trump dumneavoastră, domnule preşedinte Iohannis, chiar luna trecută „Românii şi americanii au multe lucruri în comun: dragostea de libertate, mândria culturii lor, tradiţii bogate şi peisaje vaste, încărcate de istorie.”

Un alt lucru pe care îl împărtăşesc naţiunile noastre este dragostea pentru sporturi. Anul acesta sărbătorim 70 de ani de când Jackie Robinson a spart bariera rasială în Liga Profesionistă de Baseball. Acest moment de referinţă din istoria americană nu doar a schimbat jocul de baseball, ci a şi deschis drumul pentru Dr. Martin Luther King, Jr. şi mişcarea modernă pentru drepturi civile”, a spus Ambasadorul Hans Klemm, în deschiderea discursului său. Diplomatul american a făcut apoi trimitere la un alt moment important marcat anul acesta de România și SUA: împlinirea a 20 de ani de parteneriat strategic.

„Anul acesta, România şi Statele Unite sărbătoresc 20 de ani de Parteneriat Strategic. Domnule preşedinte Iohannis, în întâlnirea avută la Washington l-aţi încurajat pe preşedintele Trump să privească spre viitorul parteneriatului nostru şi să exploreze modalităţi de a-l consolida. Iar preşedintele Trump a răspuns că „parteneriatul nostru acoperă multe dimensiuni, inclusiv relaţiile economice, militare şi culturale. Iar astăzi noi consolidăm şi mai mult aceste legături.”

Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor, Ambasada mea va îndeplini acum angajamentul preşedintelui meu de a consolida şi mai mult parteneriatul nostru strategic. În această toamnă vom găzdui cea mai numeroasă misiune comercială care a ajuns vreodată în România şi vom încuraja investiţiile dintre ţările noastre, în ambele direcţii. Putem face acest lucru cu eficienţă maximă aici, în România, într-un cadru de politici stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu investitorii străini. Colaborând cu parteneri precum Fundaţia Româno-Americană vom încuraja inovaţia şi antreprenoriatul în România.

Proiecte pentru dezvoltarea parteneriatului

Colaborarea noastră militară şi în domeniul aplicării legii este mai strânsă decât oricând şi vom lucra cu partenerii noştri români pentru a îmbunătăţi securitatea transatlantică, pentru a garanta stabilitatea în regiunea Mării Negre şi pentru a lupta împotriva terorismului aici şi peste hotare, la mare distanţă. Suntem dornici să susţinem România în angajamentul său de a investi 2% din PIB pentru apărare.

Vom interacţiona cu universităţi, centre de cercetare şi institute culturale din România pentru a promova schimburile de profesori, studenţi, cercetători şi artişti americani şi români. Vom încerca să extindem activitatea Comisiei Fulbright şi să sprijinim instituţiile guvernamentale din România să înfiinţeze un nou post la Ambasada de la Washington, cu scopul de a promova programele de schimb academic.

Aşteptăm cu interes să dezvoltăm fiecare dimensiune a parteneriatului nostru împreună cu noul guvern condus de prim-ministrul Mihai Tudose şi cu membrii Parlamentului României”, a mai transmis Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

Noul Guvern și principiile fundamentale

Tot la Parteneriatul Strategic și la recenta sa vizită la Washington a făcut referire în discursul său și președintele României, Klaus Iohannis. „În acest an sărbătorim două decenii de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

Parteneriatul a influențat decisiv evoluția României în acești 20 de ani. În acești 20 de ani, România a învățat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce înseamnă forța democrației și respectul față de justiție, stat de drept și transparență.

Cetățenii români știu astăzi că valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii înscrise și în Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii și, iată, ele aduc popoarele noastre cu atât mai aproape.

Cetățenii României de azi și-au demonstrat maturitatea și verticalitatea morală. Acum este timpul ca țara să fie guvernată responsabil și predictibil, punând interesul cetățeanului pe primul loc și dovedind partenerilor noștri străini că România este același partener stabil, care își respectă angajamentele asumate.” Șeful statului a profitat de ocazie, transmițând un mesaj și guvernului recent învestit: „Am stabilit, așadar, împreună cu Președintele Trump, să ne amplificăm eforturile pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic, în toate domeniile sale.

Trebuie să aducem la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate și cooperarea economică, respectiv cea culturală, inclusiv pe palierul cercetării și inovării.

Pentru că am amintit cooperarea economică, este important să intensificăm schimburile comerciale și investițiile capitalului american în România, dar și susținerea interesului oamenilor de afaceri români pentru piața americană, recent dovedit de participarea – tot mai numeroasă de la an la an – a companiilor românești la evenimentul «Select USA».

În același timp, folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că pentru investitorii străini – pentru ca România să atragă companii americane, de exemplu – este foarte importantă asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu un cadru legislativ predictibil și transparent, cu o birocrație redusă și respect față de statul de drept.

Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale.”

Show aerian, concerte, lansarea unei monede aniversare și film documentar

Sursa foto: Facebook, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti

Recepția a continuat cu un ceremonial militar al infanteriștilor de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, cu un show aerian al iacărilor acrobați și o serie de concerte. Nu au lipsit nici standuri ale unor mari companii americane și o expoziție de mașini de epocă.

Cu prilejul împlinirii a 20 de ani de parteneriat strategic între România și Statele Unite ale Americii, Banca Națională a României a lansat de Ziua Independenței o monedă aniversară din aur a cărei valoare nominală este de 100 de lei.

Seria evenimentelor dedicate împlinirii a 241 de ani de la Declarația de Independență a Statelor Unite s-a încheiat joi, 6 iulie, cu prezentarea filmului documentar „John F. Kennedy: Years of Lightning, Day of Drums”. Filmul a fost realizat în anul 1964 de Agenția de Informații a Statelor Unite (United States Information Agency – USIA) și este concentrat pe realizările președintelui Kennedy.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.