Ziua Minorităților Naționale din România, sărbătorită la Constanța prin plantarea a 70 de copaci

Asociația „Viitorul Orașului Tău” și Confort Urban SRL Constanța au organizat sâmbătă, 16 decembrie, un eveniment dedicat Zilei Minorităților Naționale din România. Activitatea, care s-a aflat anul acesta la a doua ediție și a constat în plantarea a 70 de copaci, a reunit aproximativ 40 de voluntari. Dacă anul trecut, voluntarii și prietenii Asociației „Viitorul Orașului Tău” au plantat pomi fructiferi în curtea unei grădinițe, anul acesta au fost aleși arbori din speciile Prunus Pisardi, salcii, platani, paltini si magnolii, 20 fiind plantați pe str. Progresului, iar 50 în preajma Grădiniței „Mugurel”.

,,Am invitat membri ai comunităților etnice, copiii de la Grădinița „Mugurel”, Asociația Militarilor Veterani și alți voluntari să participe la acest eveniment. Dobrogea ne este casă, Constanța este acasă și suntem cu toții fericiți că suntem parte din conviețuirea armonioasă care servește ca exemplu oricând și oriunde în lume”, a declarat Ateș Casimceali, președintele ong-ului organizator.

Cu prilejul acestui eveniment, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Dicer Geafer, a transmis următorul mesaj: ,,Ziua Minorităţilor Naţionale din România reprezintă un omagiu adus contribuției minorităților naționale la patrimoniul cultural și spiritual românesc. Sărbătorirea acestei zile reflectă respectul acordat minorităților, acordat diversității etnice, religioase, culturale și lingvistice și este o dovadă a maturității societății românești, care a înțeles că buna conviețuire reprezintă baza unei democrații durabile.

Trebuie să avem grijă ca și de acum înainte să fie protejate drepturile identitare ale persoanelor aparținând minorităților naționale și să se asigure participarea acestora în mod activ în toate domeniile vieții politice, culturale, socio-economice din România.

Într-o epocă dominată la nivel internațional de intoleranță și xenofobie, România a reușit promovarea unui model de conviețuire socială bazat pe integrare, respect reciproc, dialog, care valorizează minoritățile naționale. Statul român protejează drepturile și libertățile individuale, inclusiv ale persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și egalitatea tuturor cetățenilor, indiferent de originea lor etnică.”

Prezent la activitate, directorul Confort Urban, Teo Hira, a declarat : ,,Acțiuni ca cea de astăzi sunt extrem de benefice cetății și locuitorilor ei. Vom continua să sprijinim ONG-urile care ne solicită sprijinul prin serviciul nostru de spații verzi ori de câte ori este nevoie.”

Printre participanții prezenți la activitatea de sâmbătă s-a aflat și Cristian Crăciun, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Sucursala Constanţa, care, la finalul activității a declarat: ,,Sunt onorat că am participat în această zi specială dedicată Zilei Naționale a Minorităților, în cadrul unei inițiative atât de semnificative precum plantarea de copaci.

Prin această acțiune, ne alăturăm comunității în promovarea armoniei și respectului pentru diversitatea culturală. Copacii pe care îi plantăm astăzi devin martori tăcuți ai unei societăți unite, în care fiecare individ aduce o contribuție valoroasă la bogăția noastră colectivă.

Să ne amintim că fiecare copac plantat astăzi este o investiție într-un mediu sănătos pentru generațiile viitoare și un simbol al unității noastre în diversitate. Să fim ca acești copaci, să creștem în ciuda provocărilor, să oferim umbră celor din jur și să lăsăm o moștenire durabilă pentru generațiile ce vor urma.”

 

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.