Municipiul Constanța, reprezentat la Summit-ul European al Orașelor și Regiunilor

Consilierul local Ateș Casimceali a reprezentat municipiul Constanța, în perioada 17-20 martie, la cea de-a X-a ediție a Summit-ului European al Orașelor și Regiunilor, care a avut loc în Mons (Belgia) – regiunea Valonia. Pe parcursul evenimentului care a coincis cu a XXX-a aniversare a Comitetului European al Regiunilor, au fost abordate teme precum coeziunea socială, economică și teritorială, criza climatică, tranzițiile ecologice și digitale, sustenabilitatea, dar și măsuri legate de consecințele războiului împotriva Ucrainei. La întâlnirile despre provocările globale au participat și oficiali din Africa, SUA sau Brazilia.

Summit-ul a reunit guvernatori regionali, primari, consilieri locali, miniștri naționali, reprezentanți ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene. Au avut loc mese rotunde cu dezbateri pe teme precum tranziția justă, durabilitatea, dezvoltarea regională, egalitatea de gen și democrația locală. Alianța Europeană a orașelor și regiunilor pentru reconstrucția Ucrainei a adoptat un set de recomandări menite a promova o abordare descentralizată a reconstrucției Ucrainei.

În cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu alți participanți la summit, consilierul local Ateș Casimceali a prezentat aspecte legate de zona Dobrogei, toți fiind plăcut impresionați de modelul de conviețuire interetnică și manifestându-și disponibilitatea de a răspunde favorabil la eventualele invitații din partea administrației locale tomitane.

Pe parcursul evenimentului, consilierul local Ateș Casimceali a purtat discuții cu numeroși reprezentanți ai administrațiilor locale din țara gazdă și din alte state, printre ei numărându-se Elio di Rupo, Ministru-Președinte al Valoniei, care a ocupat și funcția de Prim-ministru al Belgiei și care a subliniat importanța continuității în politică, și Apostolos Tzitzikostas, vicepresedintele Comitetului European al Regiunilor, care și-a manifestat interesul față de comunitatea greacă din Constanța.

Ca o concluzie la finalul summit-ului, consilierul local Ateș Casimceali a declarat: „Personal am constatat că numitorul comun al tuturor declarațiilor a fost că trebuie acceptată o sporire a puterii de decizie și de comunicare a nevoilor pentru orașe, iar măsurile la nivel european să fie rezultatul solicitărilor din orașe”. Lucrările summit-ului s-au încheiat cu adoptarea unei declarații în 5 puncte.

Ateș Casimceali este, din 2020, consilier local, fiind membru al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România și fiind ales pe listele Partidului Național Liberal, conform protocolului încheiat în urmă cu patru ani.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.