Peste 600 de etnici tătari și oaspeți de seamă au participat la iftarul oferit de UDTTMR

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a organizat sâmbătă, 8 aprilie 2023, un iftar, cina tradițională specifică postului din Luna Sfântă Ramazan, la care au participat atât membri ai comunității tătare, cât și invitați de seamă.

Printre oaspeții care au onorat invitația organizatorilor s-au regăsit Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța, Ali Șenol, Subprefect al județului Constanța, Ionuț Rusu, Viceprimar al municipiului Constanța, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, Taner Reșit, primarul comunei Tuzla, Mihai Sorin, Inspectorul Școlar General al județului Constanța, Ervin Ibraim, secretar general, și Temur Ibraim, președinte al Comisie de Religie la Uniunea Democrată Turcă din România, Sorin Lucian Ionescu, Președintele Comunității Evreilor din Constanța, Excelența Sa Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Republicii Turcia la București, Emre Yurdakul, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, reprezentanți ai oamenilor de afaceri turci și ai Centrului Cultural „Yunus Emre”. Așa cum se arată în comunicatul postat pe pagina de Facebook a UDTTMR, au fost alături de etnicii tătari și membri de seamă ai comunității, care reprezintă, de altfel, etnia la nivelul unor instituții publice importante, precum Varol Amet, deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Muurat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România, Dincer Geafer, Subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Icbal Anefi, Inspector de limba turcă la Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Evenimentul a debutat cu rugăciunea pentru deschiderea postului care a fost oficiată de un grup de imami, moment urmat de mesajele transmise de organizatori și invitați.

Gelil Eserghep, Președintele UDTTMR, a mulțumit pentru participare membrilor comunității și oaspeților prezenți la eveniment, pe care i-a numit „prieteni buni ai tătarilor”. De asemenea, președintele Uniunii Tătare a profitat de ocazie pentru a le adresa etnicilor tătari îndemnul de a-și păstra valorile identitare, de a-și promova tradițiile și de a folosi cât mai mult limba maternă pentru a asigura transmiterea către generațiile viitoare a întregului patrimoniu imaterial al etniei tătare din România. Aprecierile și cuvintele de mulțumire adresate oaspeților, dar și mesajele transmise de o parte dintre invitați au reconfirmat atât vechi prietenii menite să consolideze modelul de conviețuire interetnică specific Dobrogei, cât și rolul de punte de legătură pe care comunitatea tătară din România îl are în relația cu Republica Turcia.

În mesajul său rostit atât în limba turcă, dar și în limba română, E.S. Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Republicii Turcia la București, a urat un post binecuvântat etnicilor tătari, iar oaspeților prieteni ai comunității le-a mulțumit pentru că sunt alături de musulmani „în această perioadă a păcii, a prieteniei, a uniunii care este Luna Ramazan”.

Seria mesajelor a continuat cu cel al Președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care a mulțumit etnicilor tătari că îi oferă oportunitatea să fie alături de ei în aceste momente importante pentru ei, momente de unitate și de sărbătoare și a profitat de ocazie pentru a menționa că traversăm o perioadă a sărbătorilor binecuvântate în Dobrogea, prima dintre ele începând în urmă cu doar câteva zile Pesah – Paștele evreiesc, duminică, 9 aprilie – Paștele Catolic, la doar o săptămână, pe data de 16 aprilie – Paștele Ortodox, urmând ca seria acestora să se încheie odată cu sărbătorirea Ramazan Bayramului, în perioada 21 – 23 aprilie. „Avem în comun, elemente esențiale precum credința”, a conchis Mihai Lupu.

Deputat Varol Amet a subliniat, la rândul său, că perioada postului din Luna Sfântă Ramazan este un moment fericit, când credincioșii se bucură să stea împreună și să împărtășească momentele de bucurie. În aceeași notă a celebrării comuniunii, prieteniei, păcii s-a înscris și mesajul Viceprimarul Ionuț Rusu, iar Subsecretarul de Stat Dincer Geafer a mulțumit la rândul său președintelui UDTTMR pentru „onoarea de a lua parte la această activitate” și a transmis felicitări uniunii și întregii conduceri pentru munca depusă.

La iftarul organizat sâmbătă, 8 aprilie 2023, de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, au fost prezenți peste 600 de participanți.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.