Mesajul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, cu prilejul Zilei NATO

Instituită oficial prin Legea nr. 390/2004, Ziua NATO se sărbătorește și în România, începând din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie. La data de 29 martie 2004, România a semnat documentele de aderare la Alianță, iar în prima duminică a lunii aprilie a aceluiași an Drapelul Național al țării noastre a fost arborat la sediul NATO din Bruxelles. Aderarea României la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie s-a dovedit a fi, încă de la început, un pilon important al politicii externe a României și implicit al politicilor de securitate. Astăzi, în contextul războiului din Ucraina, precedat de anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă, apartenența la NATO reprezintă o umbrelă de securitate și o garanție a democrației pentru toate popoarele membre. Mesajul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România cu prilejul Zilei NATO de anul acesta, pe care îl redăm integral în continuare, vine nu doar pe fondul politicilor de bune practici din țara noastră în domeniul minorităților naționale, guvernate de respect reciproc, ci mai ales pe fondul contextului tensionat amintit din imediata apropiere a României, acolo unde, în mijlocul războiului trăiesc frați ai tătarilor din Dobrogea, cei mai mulți dintre ei fugiți din calea ocupației ruse din Crimeea in anul 2014:

„Cu prilejul Zilei NATO, sărbătorită în fiecare an în prima zi de duminică din luna aprilie, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România salută, încă o dată, apartenența României la cea mai puternică alianță politico–militară din istorie. Aderarea la Organizația Tratatului Nord Atlantic în 2004 a fost cel mai important pas pe care România l-a făcut după anul 1989. Noi, etnicii tătari din România, apreciem și mai mult acest lucru începând din anul 2014, anul în care patria noastră, Crimeea, a fost anexată ilegal de Rusia, iar frații noștri și-au pierdut, de atunci, din nou, libertatea, cel mai de preț bun al unui om. Războiul din Ucraina, pornit de aceeași Rusie invadatoare la 24 februarie 2022, ne-a reconfirmat avantajele de care noi, toți cetățenii României, indiferent de etnie, ne bucurăm ca urmare a faptului că țara noastră este membră NATO. Garanția securității și a drepturilor democratice de care beneficiem este importantă atât pentru poporul român, pentru a se dezvolta liber, dar mai ales pentru noi, etnicii tătari, ca de altfel pentru toate minoritățile naționale din România, pentru a ne putea păstra valorile identitare, pentru a ni le putea promova și, cel mai important, pentru a le putea lăsa moștenire urmașilor noștri, asigurându-ne, astfel, că și noi contribuim la scrierea istoriei neamului nostru.

La mulți ani, NATO! La mulți ani tuturor statelor membre!”

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România este organizația care îi reprezintă, la nivel oficial, pe etnicii tătari din România. UDTTMR a fost înființată în anul 1990, are statut de utilitate publică, este membră în Consiliul Minorităților Național și are reprezentant în Parlamentul României.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.