Mesajul Consulului Uygar Mustafa Sertel, cu prilejul împlinirii unui an de la tentativa de lovitură de stat din Turcia

În noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Președintele Recep Tayyip Erdogan, care se afla în concediu pe litoralul turcesc la momentul producerii puciului, a catalogat revolta drept un act de trădare și a spus atunci că responsabilii vor plăti scump. Întors de urgență din vacanță, Erdogan a făcut apel la populație care a ieșit în număr foarte mare pe străzile din Istanbul și Ankara. În urma confruntărilor dintre susținătorii lui Erdogan și rebelii militari, s-au înregistrat peste 200 de morți și 2000 de răniți. A urmat starea de urgență instituită în Turcia și numeroase arestări și concedieri în rândurile celor bănuiți că ar fi avut legături cu gruparea FETO, acuzată că ar fi stat în spatele evenimentelor.

La un an de la tentativa de lovitură de stat, în Turcia este încă în vigoare starea de urgență. Astăzi, în memoria celor dispăruți la 15/16 iulie 2016, în Turcia se organizează numeroase manifestări. De asemenea, astfel de evenimente organizează și reprezentanțele diplomatice ale Turciei din diferite țări.

În România, Ambasada Republicii Turcia la București și Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța în colaborare cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă TIKA organizează o serie de manifestări, dintre care amintim o expoziție de fotografie la București și un turneu de forbal la Constanța.

Prezentăm în continuare mesajul transmis de Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, cu prilejul împlinirii unui an de la tentativa de lovitură de stat:

Prima aniversare a dejucării tentativei de lovitură de stat din 15 iulie

„Astăzi se împlinește exact un an de când tentativa de lovitură de stat care a avut loc în țara noastră la 15 iulie 2016 a fost dejucată. 

Tentativa de lovitură de stat a FETÖ din 15 iulie nu este o insurecție militară obișnuită. Această tentativă este cel mai sângeros act terorist din istoria Republicii Turcia. Scopul puciștilor a fost acela de a înlătura guvernul ales democratic și ordinea constituțională. A fost o tentativă de asasinat la adresa președintelui nostru.

Puciștii au bombardat Marea Adunare Națională a Republicii Turcia, Palatul Prezidențial, sediul central al Organizației Naționale de Informații și Centrul de Operații Speciale, ne-au ucis 250 de concetățeni și au rănit peste 2000 de persoane folosind armele țării noastre.

Pentru democrație și Statul Turc 15 iulie a fost un examen al forței și hotărârii. Toate partidele politice, Forțele Armate și Forțele de Securitate, societatea civilă și presa s-au ridicat împotriva puciștilor.

Poporul turc s-a împotrivit dând dovadă de spirit de sacrificiu ieșind în calea tancurilor, cerându-și drepturile democratice, oferind astfel un model istoric de solidaritate. Datorită lor suntem mândri de a fi trecut cu succes examenul forței democrației turce și continuității statului nostru.

Amenințarea vitală apărută pe 15 iulie a cauzat traume profunde în țara noastră. Încă depunem eforturi pentru a contracara această amenințare la adresa existenței țării noastre. Considerăm că după amplele cercetări administrative, penale și judiciare desfășurate pe durata ultimului an am înțeles mult mai bine ce s-a întâmplat pe 15 iulie și cine este autorul din spatele evenimentelor. În 23 provincii sunt în curs de desfășurare 78 procese la adresa făptuitorilor.

Cu ocazia primei aniversări a dejucării tentativei de lovitură de stat din 15 iulie mulțumim autorităților române care în perioada imediat următoare au demostrat solidaritate cu țara noastră.

Ceea ce s-a întâmplat în Turcia în urmă cu un an arată ce poate face această organizație și în alte țări.

Ca reacție la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie comunitatea turcă de bun-simț din România s-a aflat cu hotărâre alături de statul său. În acest sens, mulțumim coetnicilor și cetățenilor noștri care și-au exprimat încă din primele momente sprijinul față de țara noastră.

Îi amintim cu respect pe eroii care s-au jertfit în lupta pentru apărarea democrației și țării lor și exprimăm recunoștința noastră veteranilor.

Uygar Mustafa SERTEL, Consul General al Republicii Turcia la Constanța”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.