România, văzută prin ochii jurnaliștilor turci de la TRT

Jurnaliștii turci de la TRT alături de colega noastră Ghiulsen Ismail

Prin prisma mozaicului etnic ce definește zona, Dobrogea devine din ce în ce mai interesantă pentru toți cei care poposesc pe tărâm românesc. De câțiva ani, televiziunea națională din Turcia, TRT, realizează frecvent documentare despre ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră și îl ”exploatează” din punct de vedere cultural. De curând, o echipă de la TRT a poposit din nou în România. Interesați în primul rând de comunitatea turcă și de cea tătară de aici, dar și de felul cum sunt integrați etnicii din România, jurnaliștii turci au filmat în mai multe locuri reprezentative pentru comunitățile de turci și de tătari din țara noastră.

Au cunoscut aici tradiția celor șapte feluri de mâncare specifică nunților tătărești, la invitația președintelui filialei locale a UDTTMR, Erol Murad, într-una din seri oaspeții turci au asistat și au degustat din mâncăruri tradiționale specifice tătarilor din Dobrogea și nu au ocolit nici locurile cu profunde încărcături istorice și culturale. Obiectivul camerei de filmat de la televiziunea națională din Turcia a fixat cu atenție și în cel mai mic detaliu Moscheea Carol din municipiul Constanța, cea mai veche geamie din Dobrogea, Esmahan Sultan din Mangalia, unde au fost întâmpinați de imamul Mehmet Emin Efe și de președintele filialei locale a UDTTMR, Tair Nuredin, iar camera tătărească amenajată la sediul central al UDTTMR de către membrele Organizației de Femei a dat culoare la propriu și la figurat imaginilor.

Jurnaliștii turci nu au ocolit nici Palatul Parlamentului din Capitală, tot aici vizitând și Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Pe parcursul șederii în România, oaspeții de la TRT au avu ocazia să cunoască și o mică, dar semnificativă parte din tradițiile poporului român. Este vorba despre participarea lor la ”Zilele toamnei – târgul meșteșugarilor ”, unde au putut admira produse specifice românești.

Pe parcursul șederii în județul Constanța, jurnaliștii de la televiziunea națională a Republicii Turcia au fost însoțiți de colega noastră, Ghiulșen Ismail.

 

Citeste si...

Un raspuns

  1. Adulmeca chiar si dupa un secol si jumatate pamanturile noastre! Istoria insa ramane scrisa si nu putem face mai nimic in privinta asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.