Tătarii pregătesc înființarea unei noi filiale

De curând, spiritul tătăresc a reînviat, fie și preț de câteva ore, și în comuna constănțeană Pecineaga. Evenimentul a luat naștere în jurul vieții spirituale a comunității, geamia de aici, construită inițial în 1835, fiind renovată anul trecut, iar acum urmând să se construiască minaretul. Cel care a stat în spatele organizării acțiunii de la Pecineaga a fost Cherim Negeadin, lider al comunității tătare din Tuzla, cel care le-a și propus liderilor Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România ca în viitorul apropiat să aibă în vedere înființarea unei filiale a organizației și la Pecineaga. Noua organizație ar urma să deservească și localitățile Vânători, Moșneni și Dulcești, localități unde, de asemenea, mai este prezent încă spiritul tătăresc de odinioară, chiar dacă aici comunitățile mai sunt formate din prea puțini membri. Potrivit datelor prezentate de Cherim Negeadin, în prezent, la Pecineaga mai trăiesc aproximativ 50 de tătari.

Cu ocazia întâlnirii de la Pecineaga, membrele Organizației de Femei a UDTTMR au adus cu ele și ajutoare pentru tătarii din localitate.

Tot cu acest prilej, pe lângă propunerea de înființare a unei noi filiale a uniunii, s-a înaintat și propunerea de a se constitui tot la Pecineaga un Centru pentru religie islamică și pentru limba tătară, centru în cadrul căruia o dată la două săptămâni să se predea limba tătară și cursuri de Coran. ”Am apreciat propunerea domnului Cherim Negeadin și ar fi foarte bine ca ea să se materializeze. Deși mai sunt puțini tătari aici, prin astfel de manifestări demonstrăm să spiritul nostru este încă viu și identitatea noastră este nealterată”, a declarat președintele Organizației de Femei a UDTTMR, Sevim Mustafa.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.