Liderii comunităţilor turcă și tătară din România, oaspeţi ai Asociaţiei Islamice din China

Timp de o săptămână, în perioada 12-19 octombrie o delegaţie condusă de muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf a efectuat o vizită oficială în Republica Populară Chineză, la invitaţia liderilor Asociaţiei Islamice din China. Din delegaţie au făcut parte, subprefectul judeţului Constanţa, Aidun Curt-Mola care deţine şi funcţia de secretar general al UDTTMR, prof. Ervin Ibraim, secretar general al UDTR şi Accan Mologani, director al Colegiului „Kemal Atatürk” din Medgidia.

La Beijing, delegaţia oficială a fost întâmpinată de consulul general al Republicii Populare Chineze, la Constanţa, Su Yanwen care s-a întreţinut cu oaspeţii într-o atmosferă cordială. Prima întâlnire oficială a oaspeţilor români s-a desfăşurat în oraşul Chansha din provincia Hunan unde oaspetii au fost primiţi de Fu Lei directorul adjunct al Departamentului de Culte din cadrul Prefecturii Hunan şi de liderii Asociaţiei Islamice din provincia cu acelasi nume. În cadrul discuţiilor partea chineză a subliniat buna cooperare a liderilor Asociaţiei Islamice din Hunan cu administraţia locală care sprijină activitatea organizaţiile islamice. În şase judeţe ale provinciei Hunan trăiesc şi chinezi musulmani care au posibilitatea să participe la slujbele religioase în cele 68 de moschei existente în întreaga provincie. Membrii delegaţiei din România au vizitat localitatea Tao Yuan aflată la circa 200 de km de oraşul Chansha unde trăiesc aproximativ 100 de familii de musulmani şi au participat la o ceremonie religioasă împreună cu credincioşii  la geamia din localitate.

A doua întâlnire oficială a delegaţiei condusă de muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf  a avut loc la Shanghai unde membrii delegaţiei au fost primiţi de preşedintele Asociaţiei Islamice din Shanghai, imamul Musa Jin. În cadrul convorbirilor, muftiul Muurat Iusuf a vorbit despre drepturile şi libertăţile de care se bucură musulmanii din România precum şi despre modelul islamului dobrogean practicat de turcii şi tătarii din Dobrogea. Muftiul Muurat Iusuf a propus o cooperare în domeniul învăţământului între musulmanii din China şi cei din România, propunere acceptată de partea chineză, urmând ca detaliile să fie discutate ulterior.

La Beijing, membrii delegaţiei din România au fost primiţi de liderii Asociaţiei Islamice din China dar şi de Zhang Lebin, vice-ministru în cadrul Administraţiei de Stat-Secretariatul pentru Culte al Republicii Populare Chineze. Domnia sa le-a prezentat oaspeţilor informaţii succinte referitoare la cultele religioase din China precum şi despre istoria musulmanilor din ţara sa. Ministrul Zhang Lebin a declarat: “conform legilor din China există libertate religioasă şi toate organizaţiile religioase îşi desfăşoară activitatea conform legilor ţării. În China nu există religii care să deţină o poziţie dominantă, dimpotrivă, toate au acelaşi statut. Populaţia de religie islamică din China este de aproximativ de 21 de milioane şi în acest an 14.000 de musulmani au efectuat pelerinajul la Mecca.” La rândul său, muftiul Muurat Iusuf a evidenţiat faptul că populaţia musulmană din România se bucură de respect şi de toleranţă din partea populaţiei majoritare şi că modelul islamic dobrogean constituie un exemplu pentru orice ţară din Europa şi din lume. La rândul său, subprefectul Aidun Curt-Mola  a adus în discuţie poziţia geostrategică a oraşului Constanţa, poartă maritimă a Uniunii Europene, situat la intersecţia drumurilor comerciale care leagă pieţele ţărilor fără ieşire la mare din Europa Centrală şi de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrală şi Extremul Orient. Domnia sa i-a asigurat pe oficialii chinezi că vor avea tot sprijinul din partea adminstraţiei de a colabora în domeniul economic şi comercial.  Convorbirile oficiale s-au încheiat cu o cină oferită oaspeţilor de ministrul chinez Zhang Lebin.

Următoarea întâlnire în care vor fi stabilite programe de parteneriat în domeniul religios, cultural şi al învăţământului va avea loc în România când liderii Asociaţiei Islamice din China vor efectua o vizită, la invitaţia muftiului Muurat Iusuf.  Vizita este preconizată pentru lunile mai-iunie a anului 2013.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.