O delegație din Iran, în vizită la UDTTMR și UDTR

O delegație de femei din Republica Islamică Iran a efectuat, joi, 27 aprilie, o vizită în cadrul comunităților turcă și tătară din România. Din delegație au făcut parte Dr. Zahra Șirmohamaddi (președinte la Centrul Educațional pentru Studenți), Sakine Samsami (activități caritabile în orașul Mashad), Marzih Hoseini (profesor de artizanat, al cărei soț, Ahmad Hoseini, este imam) și Dr. Nesa Fani (Cercetător în cadrul Institutului Royan, soția fostului ministru al educației, dr. Asghar Fani).

La Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, oaspetele din Iran au fost primite de reprezentante ale Organizației de Femei și de secretarul general al uniunii, Dincer Geafer. În cadrul discuțiilor, oaspetele au lansat invitația ca o delegație de femei din cadrul comunității tătare să viziteze Iranul, în special Institutul Royan din Teheran, pentru a cunoaște îndeaproape stilul de viață al iranienilor. Membrele delegației din Iran au apreciat faptul că membrii comunității tătare din România au o bogată activitate în păstrarea și promovarea valorilor identitare.

La finalul discuțiilor, delegația din Iran a vizitat și camera tătărească amenajată în incinta sediului central al UDTTMR.

De la UDTTMR, oaspetele din Iran au mers în vizită la Uniunea Democrată Turcă din România, unde au fost primite de o delegație de femei condusă de Melec Amet, președinta Comisiei de femei din cadrul organizației, și Melek Osman, vicepreședinta Comisiei de cultură.

În cadrul întrevederii, vicepreşedintele comisiei de cultură, prof. Osman Melek a prezentat câteva date succinte despre istoricul comunităţii turce din România şi despre activităţile culturale pe care le desfăşoară UDTR în scopul păstrării identităţii etnice şi religioase. Preşedintele comisiei de femei, Amet Melec, a vorbit despre activităţile culturale şi caritabile pe care le desfăşoară în cadrul UDTR, menţionând faptul că la anul îşi doreşte să extindă temele de dezbateri ale simpozionului internaţional „Femeia Turcă din Balcani” şi să invite să participe femei nu numai din regiunea Balcanilor ci şi din alte colţuri ale lumii. Membrele delegaţiei din Republica Islamică Iran au mărturisit că pe parcursul şederii în România, la Bucureşti şi Constanţa, au constatat că oamenii sunt calzi şi primitori şi că familia are un rol important în viaţa acestora. Delegaţia vizitează ţara noastră la invitaţia Ambasadorului Republicii Islamice Iran în România, Dr. Bahador Aminian Jazi.

Delegația UDTTMR a fost formată din Dincer Geafer – secretar general, Turchian Bari – președinta Organizației de Femei, Vani Mubigel – secretar Organizația de Femei, Ela Ziadin – președinta Organizației de Femei din cadrul Filialei Constanța a UDTTMR, Nida Ablez – vicepreședinte Organizația de Femei a Filialei Constanța, Niar Asan – membră Organizația de Femei.

Din delegația UDTR, alături de cele două reprezentante ale comisiilor de femei și de cultură, au mai făcut parte și membrele echipei redacționale a publicației Hakses, precum și vicepreședinte Comisiei de religie, Firdes Musledin, care a și însoțit delegația pe parcursul vizitei la Constanța.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.