„În mod simbolic aici s-a întâlnit piatra armeană cu apa de la malul mării”

Armenii au, începând de marți, 25 aprilie, un nou reper identitar la malul mării. Zestrea culturală și cea spirituală a primului popor creștin care și-au pus amprenta de sute de ani asupra vieții comunității din vechea cetate a Tomisului sunt de acum completate de simbolul credinței armenești. Primul hacikar din România a fost inaugurat marți, 25 aprilie, în prezența a numeroși oaspeți și membri ai comunității. Este amplasat simbolic pe faleza Cazinoului din Constanța și, potrivit deputatului Uniunii Armenilor din România, Varujan Pambuccian, „este cel mai frumos monument pe care îl avem în România pentru că Armenia este o țară cu foarte multă piatră și cu foarte puțină apă și cred că în mod simbolic aici s-a întâlnit piatra armeană cu apa de la malul mării din România. Este cam ce s-a întâmplat și cu noi, cu bunicii mei, cu tatăl meu, cu unchiul meu atunci când au reușit să scape cu viață din Anatolia și au ajuns în locul acesta binecuvântat”. Deputatul armean a mai adăugat:  „Această cruce reprezintă voința a armenilor de a deveni primul popor care a aderat la Creștinism ca religie de stat, reprezintă strigătele pe care armenii le-au scos în deșerturile Siriei în 1915, spunând că mai bine își pierd trupul decât să își piardă sufletul, dar reprezintă și bucuria noastră de a trăi, bucuria noastră de a dăinui și reprezintă și bucuria noastră de a împărtăși felul nostru de a ne bucura cu toți prietenii noștri”.

„Un plus de valoare arhitecturală”

În opinia președintelui Filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, Liviu Merdinian, „acesta nu este numai monumentul comunității armene”. El a mai adăugat: „Armenii sunt mândri să facă parte din istoria Constanței și prin acest monument comunitatea armeană își exprimă gratitudinea pentru poporul român, pentru felul în care am fost primiți de-a lungul secolelor și sperăm ca prin natura excepțională a acestui monument, el fiind sculptat manual în tuf vulcanic roșu din Armenia să aducem un plus de valoare arhitecturală așa cum au făcut strămoșii noștri la începutul secolului trecut”. În cuvântul său de deschidere, Liviu Merdinian a mulțumit primarului Decebal Făgădău, prezent și el la eveniment, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect și pentru susținerea vieții multiculturale a Constanței, precum și sculptorului armean care a lucrat acest monument și l-a donat comunității din Constanța.

„Orașul nostru este bogat în primul rând datorită istoriei și datorită oamenilor. Acesta este mandatul pe care vreau să-l am până în 2020: să unesc oamenii și Constanța să redevină o familie frumoasă, diversă, unită, care se uită cu respect la trecut și cu încredere la viitor. Vă mulțumesc încă o dată pentru darul pe care îl faceți Constanței!”, le-a transmis primarul Decebal Făgădău organizatorilor și celor prezenți la inaugurarea hacikarului.

Mesajul Ambasadorului Armeniei la București

Nu a lipsit de la eveniment nici Ambasadorul Republicii Armene la București, Hamlet Gasparian, care a vorbit despre importanța relațiilor româno – armene, despre istoricul acestora și despre rolul comunității în dezvoltarea acestora. Diplomatul armean a declarat: „Pași către stabilirea relațiilor interstatale au fost făcuți în anii 20 ai secolului trecut, însă dispariția primei Republici Armenia a oprit acest proces. România a recunoscut din nou independența Armeniei la 11 decembrie 1991, fiind una dintre primele țări care a făcut acest lucru. În decursul acestui sfert de veac s-a constituit un cadrul de acorduri juridice destul de cuprinzător, s-a acumulat o experiență considerabilă în ceea ce privește relațiile noastre. Începând cu 2012 s-au stabilit legături de înfrățire între 10 orașe și un județ, iar altele se află în curs de stabilire. Însă, toate acestea nu ar fi fost posibile fără comunitatea armeană din România. Într-adevăr, de-a lungul mai multor secole armenii au întemeiat orașe, biserici, au participat la ridicarea și dezvoltarea acestei țări, au luptat pentru libertatea ei. În aproape toate sferele vieții românești, armenii au dat figuri strălucite care sunt astăzi motiv de mândrie comună. De-a lungul istoriei nucleul comunității a rămas solid și viabil, iar astăzi ea moștenește această strălucită istorie și colosal patrimoniu cultural. În acest context, aș dori să exprim profunda noastră recunoștință față de guvernul României pentru susținerea comunității armene, printre celelalte minorități din România, pentru cinstirea memoriei înaintașilor și a martirilor neamului armenesc care și-au apărat dreptatea și credința. Felicit în mod special comunitatea armeană din Constanța și vă transmit întregul nostru sprijin în acest important demers pe care îl întreprindeți și care contribuie și mai mult la păstrarea valorilor profund armenești fiindcă ne definesc identitatea”.

„Poporul român a fost alături de noi”

Evenimentul de marți, 25 aprilie, a reunit la Constanța întreaga conducere a Uniunii Armenilor din România, alături de oaspeți de seamă. Președintele uniunii, Varujan Vosganian, a evidențiat în discursul său ospitalitatea poporului român și sprijinul pe care acesta l-a acordat în momentele grele armenilor. „Mă gândesc că poate niciodată nu o să putem fi atât de recunosctători pe cât merită acest loc și locuitorii săi deoarece Constanța a fost primul port care s-a deschis spre Europa pentru supraviețuitorii masacrelor din Anatolia din 1915. Este un gest de recunoștință al constănțenilor pentru ceea ce comunitatea armeană a făcut pentru Constanța. Prezența noastră aici, de la reprezentantul diplomatic al Armeniei până la capul bisericii noastre, reprezentanții comunității laice, avem aici și armeni plecați de aici și care astăzi s-au întors special pentru acest eveniment din California, așadar prezența noastră aici este expresia recunoștinței pentru faptul că în toate momentele grele ale poporului armean, poporul român a fost alături de noi. Este un monument făcut dintr-o rocă extrem de durabilă și care va aduce aminte întregii omeniri că o traumă de acest fel nu este numai trauma unui popor ci este trauma întregii lumi. Respect pentru autoritățile locale care sunt un într-un număr impresionant aici! Respect pentru locuitorii Constanței care dovedesc că Europa rămâne în continuare un loc al toleranței și al conviețuirii și un gând pios pentru cei un milion și jumătate de martiri care, acum doi ani, au fost sanctificați”.

Hacikarul este o cruce de piatră, lucrată manual, simbol al credinței armenilor. Crucea amplasată pe faleza Cazinoului din Constanța a fost lucrată în tuf vulcanic, de un sculptor armean care a donat monumentul comunității armene din Constanța. Poate deloc întâmplător momentul inaugurării a fost ales pentru data de 25 aprilie, cu doar o zi înainte armenii de pretutindeni comemorând eveniemntele tragice din anul 1915.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.