Un fost Consul al Chinei la Constanța promovează imaginea României la Beijing

Fostul Consul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, împreună cu soţia sa, Zhen Shuqin, sunt autorii unei expoziţii de fotografie  deschisă la Biblioteca Universităţii de Limbi Străine din Beijing în perioada 10 aprilie – 20 mai. Cei doi diplomaţi chinezi, fascinaţi de peisajele României, expun 120 de fotografii care surprind instantanee din viaţa românilor, monumente istorice şi imagini spectaculoase din natură. Fotografiile au fost surprinse în Constanţa, Sinaia, Braşov, Sighişoara, Sibiu, Castelele Peleş şi Bran, satele româneşti,  litoralul Mării Negre, Delta Dunării, precum şi în Chişinău şi în alte localităţi din Republica Moldova.

La vernisajul expoziţiei au participat reprezentanţi ai Universităţii de Limbi Străine din Beijing şi ai Catedrei de Limba Română din cadrul acesteia, reprezentanţi ai Institutului Cultural Român şi ai Departamentului român al Radio China Internaţional, precum şi ai Ambasadelor României şi Republicii Moldova în China.

Diplomatul chinez a mărturisit că a ales Universitatea din Beijing pentru a expune fotografiile din România, deoarece a absolvit cursurile acestei instituţii de învăţământ în anii 70 şi păstrează amintiri plăcute din perioada studenţiei. Cei doi diplomaţi chinezi, soţ şi soţie, au petrecut peste douăzeci de ani în România. E.S. Su Yanwen a fost Consul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa în perioada 1988-1992 şi  2011-2016  şi a lucrat 34 de ani în Ministerul de Externe al Republicii Populare Chineze. „Pe parcursul celor 21 de ani petrecuţi în România, am călătorit în apoape toate regiunile ţării însă cel mai mare câştig al meu au fost prieteniile pe care le-am legat şi ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost ospitalitatea românească, atmosfera plină de căldură de care am avut parte printre români”,  declara diplomatul chinez la încheierea mandatului în ţara noastră.

Pe parcursul şederii sale în România, E.S. Su Yanwen a avut o activitate diplomatică intensă, în perioada mandatului său semnându-se şi protocolul de colaborare dintre Muftiatul Cultului Musulman din România și Asociaţia Islamică din China. La încheierea mandatului său în România, E.S. Su Yanwen a primit plachete şi diplome de excelenţă din partea Primăriilor Constanţa şi Cumpăna, precum şi a Universităţii „Andrei Şaguna” din Constanţa. De asemenea, Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, i-a înmânat Consului Su Yanwen o plachetă cu însemnele UDTR  în semn de aleasă consideraţie, pentru întreaga sa activitate diplomatică dedicată dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre România şi China, precum şi pentru sprijinul acordat în consolidarea relaţiilor dintre UDTR şi Asociaţia Islamică din China.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.