Ada Kaleh, insula din sufletul turcilor din România / Galerie foto

Destinul tragic al micuţei insule din aval de Orşova a fost rememorat vineri, 14 septembrie, la Muzeul de Istorie Nationala şi Arheologie din Constanţa cu prilejul vernisării expoziției „Ada Kaleh – Insula din suflet”. Expoziţia face parte dintr-un proiect finanţat de AFCN și a fost vernisată în luna august la Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român, urmând să fie deschisă publicului, în luna octombrie, şi la Muzeul Regiunii Porţile de Fier din Drobeta Turnu Severin.

Ca într-un puzzle, echipa care a dat viaţă proiectului coordonată de dr. Magda Andreescu a reconstruit din fotografiile şi cărţile poştale ale insularilor, dar şi din poveştile lor de viaţă depănate cu lacrimi în ochi, un spaţiu exotic, pierdut pentru totdeauna. Magda Andreescu a afirmat: „Aceşti oameni care şi-au lăsat în urmă casa şi au început o nouă viaţă vor rămâne insulari până la sfârşitul vieţii. În urmă cu 3 ani a fost organizată o expoziţie cu tema „Ada Kaleh” la Istanbul, la care am participat şi am decis să continuăm acest proiect. Am poposit apoi la Techirghiol unde am găsit primul insular. Pe alţii i-am regăsit în Turcia şi am reconstituit expoziţia”.

Prezent la vernisaj, deputatul UDTR, Iusein Ibram, a declarat: „Noi facem demersuri să reconstruim vechiul Ada Kaleh pe Insula Şirian unde s-a transferat o parte din patrimoniul insulei locuite de turci. Prin inundarea insulei s-a renunţat la o civilizaţie, la un mod de trai, la o cultură pe care mă îndoiesc că o vom putea readuce în conştiinta oamenilor. Unul dintre proiectele mele importante, de suflet pot spune, îl constituie reunirea insularilor atât a celor din România cât şi a celor din Turcia şi mediatizarea acestui eveniment. Contăm în demersul nostru şi pe sprijinul statului turc”. Şi preşedintele UDTR, Osman Fedbi, şi-a exprimat dorinţa de a susţine demersurile de reunire a insularilor printr-un proiect derulat  în cadrul uniunii.

La vernisajul expozitiei „Ada Kaleh, insula din suflet” a participat şi consulul general al Republicii Turcia la Constanta, Füsun Aramaz. Excelenţa sa a declarat: „Este un lucru trist că Insula Ada Kaleh a rămas sub ape. Mulţumim organizatorilor acestei expoziţii, Muzeului de Istorie şi Muzeului Ţăranului Român deoarece putem să retrăim şi noi astăzi, prin intermediul imaginilor, în atmosfera din Insula Ada Kaleh. La venirea mea în România am aflat multe lucruri despre insula Ada Kaleh şi totul părea o poveste, dar, iată că astăzi, am posibilitatea să cunosc oameni care au locuit acolo. Aceasta confirmă faptul că Ada Kaleh nu este o poveste, ci o realitate”.

Fotografii care amintesc de momentele importante din viaţa insularilor, nunta sau botezul musulman, cărţi poștale, obiecte decorative, toate expuse au adus câte o lacrimă în ochii insularilor sau urmaşilor acestora prezenţi la eveniment.

Yasemin Bactisa a declarat: „Sunt foarte emoţionată de ceea ce am vazut aici. Am crescut cu poveştile din lumea insularilor spuse de bunica și de mama mea care s-au născut şi au trăit acolo. Scufundarea insulei şi strămutarea familiei pe meleagurile dobrogene le-au marcat viaţa. Au rămas mereu în suflet cu sentimentul dezrădăcinării”.

La vernisaj au mai participat directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, Gabriel Custurea, deputatul UDTTMR Aledin Amet, secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, preşedinţii comisiilor de cultură din cadrul UDTR si UDTTMR, Serin Turkoglu respectiv prof. univ. dr. Ibram Nuredin, membri ai comunităţilor turcă si tătară.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.