România – Turcia, un parteneriat strategic cu rădăcini istorice

Presedintele Traian Basescu și omologul sau turc, Abdullah Gul

Mult discutatul şi mult aşteptatul Parteneriat Strategic dintre România şi Turcia a fost semnat la sfârşitul anului trecut după ce, începând din luna februarie, trei miniştri turci au vizitat oficial România intensificând dialogul politic, printre aceştia numărându-se şi şeful diplomaţiei de la Ankara, Ahmet Davutoğlu. Deși are loc pe fondul unor tensiuni în Orientul Mijlociu unde Turcia îşi adjudecă rolul de Putere regională, semnarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări pare să fie firească luând în considerare relaţiile diplomatice româno-turce vechi de 130 de ani.

Securitate la Marea Neagră

Parteneriatul vizează domeniile de maxim interes din cadrul relaţiei dintre cele două state şi anume, cooperarea în politica externă, în politica de securitate şi în mod special în lupta antiteroristă. Totodată, parteneriatul mai prevede, conform unei declaraţii de presă a preşedintelui României, consolidarea cooperării economice, lucru extrem de important mai ales în această perioadă când pe primele nouă luni ale anului 2011 volumul schimburilor economice dintre România şi Turcia a depăşit 3, 5 miliarde euro, ceea ce înseamnă aproximativ 5 miliarde de dolari”. Documentul mai stabileşte o „consolidată cooperare în probleme de educaţie, de sănătate, de mediu, de ştiinţă şi cultură”.

Conform declaraţiilor consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, „din perspectiva cooperării militare şi de securitate, parteneriatul strategic va influenţa negreşit securitatea din zona Mării Negre. Din punctul de vedere al cooperării economice, parteneriatul va duce la creşterea volumului schimburilor comerciale dintre Turcia şi România”.

Inițiative comune pentru proiecte economice

La fix o lună de la semnarea parteneriatului strategic, pe 12 ianuarie, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ömür Şölendil, şi liderii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci au avut o întâlnire cu ministrul român de externe. Oficialii celor două ţări au stabilit în urma discuţiilor purtate „să se formeze un grup mixt de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti şi membri ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), care să dezvolte proiecte în special în domenii precum cel energetic şi cel al transporturilor şi să pună bazele unor iniţiative comune de deschidere către noi pieţe, mai accesibile”, a declarat consulul general al Turciei la Constanţa, Füsun Aramaz.

Cooperare întru „…inima Turciei și plămânul României”

Pe de altă parte, semnarea parteneriatului strategic dintre România şi Turcia vine la numai câteva luni de la anunţul oficial din 3 mai 2011 potrivit căruia CSAT a aprobat amplasarea în România, la Deveselu, a componentelor sistemlui de apărare antirachetă. Deloc de neglijat este și faptul că la mijlocul lunii ianuarie, în Turcia radarul de avertizare timpurie din cadrul aceluiași sistem al NATO este operaţional, lucru care certifică, astfel, o cooperare dintre cele două state în plan militar.

România mai este legată prin relaţii consfinţite de documente parteneriale cu ţări precum SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Ungaria, Polonia, Azerbaidjan, China, Japonia şi Coreea de Sud.

Parteneriatul strategic încheiat de țara noastră cu Turcia, după multe discuţii de ambele părţi în ceea ce priveşte strategia la Marea Neagră, împlineşte dezideratul lui Nicolae Titulescu care spunea: „Strâmtorile sunt inima Turciei şi plămânii României. Când o regiune reprezintă inima unei naţiuni şi plămânii alteia, logica cea mai elementară comandă celor două ţări să se unească, să se alieze.”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.