Doi ani de misiune la Constanța, în slujba relațiilor turco-române

Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Fusun Aramaz

La începutul lui 2010, la Constanța își începea mandatul un nou Consul General al Republicii Turcia: Fϋsun Aramaz. În cei doi care s-au scurs de atunci, Excelența Sa a avut amabilitatea să ne vorbească despre realizările din acest răstimp, dar și despre proiectele pentru cea de-a doua parte a misiunii.

„Încă de la venirea mea aici, am încercat să continui bunele relații cu toate instituțiile și reprezentanțele din zona de responsabilitate a consulatului nostru. Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța aplică politica ușilor deschise în relațiile cu cetățenii turci și cu cei români, care vin la noi atât pentru diferite formalități cât și în vizită”, ne-a declarat oficialul turc.

Proiecte pentru etnicii turci și tătari din Dobrogea

Dobrogea este prin excelență leagăn pentru comunități mari de turci și de tătari, astfel că, interesul este unul foarte mare în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor prin prisma acestora.

„Datorită faptului că în zonă trăiesc mulți etnici turci și tătari, pe agenda noastră sunt prioritare proiectele și activitățile dedicate acestora.

Încă din primele zile ale misiunii mele aici am acordat importanță educației tinerilor turco-tătari, învățării limbii materne și conservării propriei culturi. Printre activitățile organizate în acest context se înscriu oferirea de burse de studiu la nivel universitar tinerilor de etnie turcă, organizarea cursurilor de învățare a limbii turce și taberele de vară dedicate studiului limbii materne, organizate sub auspiciile Ambasadei Republicii Turcia la București. Cursurile de limba turcă dedicate tinerilor turci și tătari au avut loc în perioada noiembrie 2010 – mai 2011”, a mai declarat, pentru publicația noastră, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Fϋsun Aramaz.

Colaborare în domeniul educațional

Este bine cunoscut faptul că în multe instituții de învățământ din județul Constanța se studiază limba turcă și religia Islamică, iar în aceste domenii relațiile cu statul turc au un rol foarte important: „Cursurile de limba turcă și religie Islamică organizate în școlile dobrogene din ciclul primar până la sfârșitul celui liceal contribuie negreșit la formarea identității culturale a tinerilor. Continuăm să sprijinim cadrele didactice prin organizarea seminariilor de formare profesională și punerea la dispoziție de manuale și diferite materiale auxiliare. Încercăm, de asemenea, să sprijinim inițiativele de înfrățire și proiectele comune ale școlilor din Dobrogea cu școli din Republica Turcia.

Colegiul Național Kemal Atatürk, instituție de învățământ bilingv, înființat la Medgidia pe baza unui protocol semnat în anul 1995, oferă tinerilor turci și tătari posibilitatea de a studia atât în limba română, cât și în limba turcă, formând viitorii profesori și clerici locali. Colaborăm strâns atât cu conducerea colegiului și cu cadrele didactice detașate de către Ministerul Educației Naționale al Republicii Turcia pentru a duce nivelul de educație la standardele dorite și pentru a satisface diferitele necesități ale colegiului. Odată cu alipirea grădiniței bilingve, numărul elevilor a ajuns la 600, fapt ce demonstrează nivelul de educație atins în cadrul instituției. În cadrul colegiului lucrează zece cadre didactice detașate din Republica Turcia. Unul dintre ei a fost detașat la grădinița din structura colegiului și și-a început activitatea la începutul acestui an școlar. Colegiul oferă copiilor posibilitatea de a-și însuși limba maternă de la un vorbitor nativ, încă de la o vârstă fragedă. O altă educatoare din Turcia și-a început anul acesta acitivitatea în cadrul Grădiniței Bilingve Româno-Turce Nr. 58 Zubeyde Hanım din Constanța.   

Pe de altă parte, în cadrul catedrei de limbi balcanice din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius se predă limba turcă la nivel academic. Datorită rolului său important în acoperirea necesarului de cadre didactice pentru predarea limbii materne și translatori, noi sprijinim catedra menționată cu material didactic și în fiecare an un anumit număr de studenți obțin burse pentru studierea limbii turce la cursurile de vară din cadrul Centrului de Învățare a Limbii Turce (TÖMER), singura instituție specializată în predarea limbii turce studenților străini.

Proiecte de viitor      

Și în cea de-a doua parte a misiunii mele la Constanța doresc să continui și să intensific activitățile amintite, cu atât mai mult cu cât de curând și-a început activitatea și Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, care a dat un nou impuls eforturilor noastre de popularizare a Turciei și a culturii turce”.

La început de an…

Pentru anul care abia a început, oficialul turc are și un mesaj, deopotrivă pentru eticii turci și tătari, dar și pentru populația majoritară: „Doresc ca anul 2012 să aducă tuturor constănțenilor sănătate, liniște și prosperitate. Fie ca etnicii turci și tătari să își continue mulți ani de-acum înainte conviețuirea armonioasă cu populația majoritară română potrivit modelului dobrogean.”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.