„Ne dorim să contribuim la strângerea relațiilor dintre tătarii din Constanța și cei din Eskișehir”

Vizita la Prefectura EskisehirStrângerea relațiilor cu tătarii din afara granițelor României, promovarea valorilor identitare, dar și promovarea și consolidarea relațiilor de prietenie dintre România și țările turcice prin prisma activității UDTTMR sunt doar câteva proiecte promovate de liderii uniunii tătare.

În contextul strângerii relațiilor cu tătarii din afara României s-a înscris și cea mai recentă participare a unei delegații a UDTTMR, condusă de președintele Gelil Eserghep, la seria manifestărilor organizate la Eskișehir de comunitatea tătară de acolo.

Pe parcursul a patru zile, delegaţia din România a avut o serie de întâlniri oficiale cu Primarul General al Metropolei Eskişehir, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, cu primarii de sectoare, cu Guvernatorul zonei, Dr. Kadir Koçdemir, cu deputaţii Salih Koca (AKP), Ülker Can (AKP), Kazım Kurt (CHP) şi Ruhsar Demirel (MHP), precum și cu Ambasadorul României la Ankara, Radu Onofrei, și Consulul României în capitala Turciei, Oana Gheorghe.

 

Colaborare între universitățile „Anadolu” și „Ovidius”

O altă vizită deosebit de importantă a fost la Universitatea „Anadolu” din Eskișehir, unde liderul comunității tătare din România, Gelil Eserghep, i-a vorbit gazdei, printre altele, şi despre Universitatea „Ovidius” din Constanța, rectorul universității din Eskișehir, Prof. Dr. Davut Aydın, manifestându-și interesul pentru o colaborare viitoare și chiar o înfrățire între cele două instituții de învățământ superior.

„Ne dorim să contribuim la strângerea relațiilor dintre tătarii din Constanța și cei din Eskișehir și implicit la strângerea relațiilor dintre cele două regiuni. Comunitatea tătară reprezintă 25% din populația Eskișehirului, iar 80% din ei sunt plecați din România, motiv pentru care, așa cum a reieșit și din discuțiile pe care le-am purtat acolo cu reprezentanții administrației locale, o înfrățire între Constanța și Eskișehir ar fi de bun augur și ar reprezenta începutul unei colaborări de succes în toate domeniile. Voi prezenta mesajul administrației din Eskișehir și autorităților județului Constanța”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, la revenirea din Turcia.

 

România, reprezentată în capitala culturală a lumii turcice

Eskișehirul a fost declarat pentru 2013 Capitala Culturală a Lumii Turcice, motiv pentru care anul acesta se vor desfășura o serie de manifestări la care vor lua parte reprezentanți ai tuturor țărilor din spațiul turcic. În urma discuțiilor pe care delegația UDTTMR le-a avut cu oficialii turci, s-a convenit ca la manifestările din această vară, tătarii din România să fie și ei prezenți cu un stand prin intermediul căruia să se promoveze atât tradițiile comunităților de turci și tătari din Dobrogea, cât și România.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.