Muzică, dansuri, concursuri și teatru de păpuși, la sărbătoarea copiilor turci și tătari (galerie foto)

Aproximativ 300 de copii de etnie turcă și tătară au fost astăzi sărbătoriți la Palatul Copiilor din Constanța, cu prilejul recentei sărbători dedicate celor mici, marcată anual la data de 23 aprilie, în Turcia.

Organizatorii evenimentului au fost Uniunea Democrată Turcă din România și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Asociația Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea (TIAD) și Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”. Manifestarea s-a desfășurat sub genericul „Sărbătoarea copilăriei în lumea turcă” și a debutat cu o paradă a participanților. Cei mai mici membri ai comunităților turcă și tătară au purtat, astfel, cu mândrie, costumele tradiționale și au fluturat stegulețele românești, turcești și tătărești. Programul a continuat cu un spectacol susținut de preșcolarii de la Grădinița bilingvă româno – turcă „Zubeyde Hanim” din Constanța și cei ai Colegiului Național „Kemal Atatürk” din Medgidia. Sărbătoriții au mai fost antrenați în întreceri sportive, diverse jocuri care au marcat copilăria fiecăruia dintre noi, dar și concursuri de compoziție, recitare și dans folcloric.

Surpriza acestei ediții a manifestărilor prilejuite de Ziua Copilului din Turcia a fost spectacolul „Motanul încălțat” susținut de artiștii Teatrului de Păpuși „Gulliver” din Galați.

Ziua copilului se serbează în Turcia în fiecare an, pe 23 aprilie. La data de 23 aprilie 1920 s-a reunit pentru prima dată Parlamentul, consfinţind independenţa şi suveranitatea Turciei. În 1928, Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne a dedicat această zi, copiilor, în semn de respect pentru generaţiile tinere care reprezintă viitorul unei naţiuni.

La eveniment au participat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța – Füsun Aramaz, preşedintele UDTR – Osman Fedbi, secretarul general al UDTR – Ervin Ibraim, președintele UDTTMR – Varol Amet, deputatul UDTTMR – Aledin Amet, președintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea TIAD – Zeki Uysal, directorul Centrului Cultural turc „Yunus Emre” – Hașim Koç.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.