Minoritatea din politică și politica minorității. Cine îi reprezintă pe rușii lipoveni în Parlamentul României

Miron Ignat (sursa foto: www.adevarul.ro)

Deputatul rușilor lipoveni din România, Miron Ignat, a intrat de două zile în atenția opiniei publice ca urmare a declarațiilor controversate la adresa statului român și românilor, într-un interviu acordat agenției naționale de presă din Federația Rusă, TASS.

În interviu, printre altele, deputatul face trimitere la relațiile dintre România și Rusia din ultima vreme, vorbește despre o revigorare a acestora în ciuda sancțiunilor internaționale și, poate deloc de neglijat, aduce în discuție problema anexării Crimeei (2014), eveniment ce a schimbat configurații politice și economice la nivel mondial. Poate, deloc întâmplător a fost ales și momentul apariției interviului în presa rusă, preluat apoi de presa din România, mai exact în preajma zilei de 18 mai, zi în care tătarii de pretutindeni marchează Surghiunul de la 1944 și, din 2014, protestează pașnic împotriva anexării Crimeei de către ruși. Un astfel de marș comemorativ a avut loc și la Constanța, organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, la care au participat aproximativ 500 de persoane, participanții trecând și prin fața Consulatului Federației  Ruse, acolo unde au lăsat la cutia poștală și un memoriu. În acest context, trebuie amintit încă o dată că încă din 2014 România nu a recunoscut anexarea, susținând integritatea teritorială a Ucrainei, poziție pe care și-o reconfirmă oficial ori de câte ori situația o impune.

Cine este Miron Ignat și ce buget are comunitatea pe care o reprezintă

Dar, cine este Miron Ignat, cel care reprezintă interesele rușilor lipoveni din România în Parlament?

Miron Ignat este la al cincilea mandat de deputat ales pe listele Comunității Rușilor – Lipoveni din România. Născut la data de 24 august 1941, Miron Ignat este căsătorit și are doi copii, iar de profesie este economist.

În mandatul actual, Miron Ignat face parte din Comisia pentru buget, finanțe și bănci și este membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Belarus și președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă.

Potrivit declarației de avere, deputatul rușilor-lipoveni are 1,5 ha teren agricol în localitatea Jurilovca – Tulcea și un apartament în Constanța. În septembrie 2016, Ignat a vândut un apartament în Tulcea, contra sumei de 40.000 euro. În perioada 2004 – 2015, Ignat a deschis mai multe depozite bancare, după cum urmează: Banca Transilvania – 446.500 lei, Banca Transilvania – 109.000 euro, Banca Transilvania – 27.340 lei, Banca Românească – 134.500 euro și Bank Post – CEC – 102.400 euro. Din aceeași declarație de avere reiese că veniturile deputatului Miron Ignat din ultimul an fiscal s-au constituit din indemnizația de deputat (59.750 lei), diurne (18.980 lei), dobânzi bancare de la bănci la care familia are depozite în lei și euro (20.564 – nu se specifică moneda), pensia (34.800 lei) și pensia soției (14.960 lei).

Comunitatea Rușilor – Lipoveni din România a luat ființă în februarie 1990, în prezent având 37 de filiale. Potrivit recensământului din anul 2011, în România trăiesc 23.487 etnici ruși-lipoveni. Bugetul alocat în anul 2016 Comunității Rușilor – Lipoveni din România s-a ridicat la suma de 5.839.920 lei, iar anul acesta la suma de 6.067.000 lei.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.