Ziua Limbii Tătare, sărbătorită în cadrul UDTTMR (galerie foto)

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Limbii Tătare. Acțiunile au avut loc la Constanța, Murfatlar, Tuzla și Techirghiol. Protagoniștii activităților au fost tinerii comunității tătare. Astfel că, elevii care frecventează cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare a UDTTMR au recitat poezii în limba tătară, dar și versuri din lirica românească în semn de respect față de populația majoritară și cinstind așa cum se cuvine proverbiala de acum comunicare interculturală.

Programul artistic la toate manifestările UDTTMR a fost susținut de către ansamblurile uniunii, în timp ce la Murfatlar a fost prezent și Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România.

La evenimente au participat atât primarii localităților Murfatlar, Tuzla și Techirghiol, respectiv Valentin Saghiu, Taner Reșit și Iulian Soceanu, în timp ce la Constanța a fost prezent subprefectul Levent Accoium.

De asemenea, de la manifestări nu au lipsit nici Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, și Muftiul Muurat Iusuf.

Prezent și la acțiunea organizată la Constanța cu prilejul Zilei Limbii Tătare, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a transmis, în deschiderea evenimentului, următorul mesaj:

„Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să-i mulțumim domnului Aledin Amet, în prezent secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, pentru faptul că, în activitatea pe care a avut-o ca deputat al UDTTMR, printre alte realizări se numără și această lege pe care a inițiat-o. Aledin Amet este unul dintre oamenii care au fost mereu alături de uniune și nu uită de unde a plecat.

De asemenea, vreau să mulțumesc domnului muftiu Muurat Iusuf care este alături de noi mereu, și domnului subprefect Levent Accoium care este apropiat de noi.

În ciuda multor zvonuri lansate de unii membri ai comunității noastre, vreau să știți că uniunea există în continuare, calendarul nostru este plin de evenimente ca și până acum, iar toți cei care continuă să vină la uniune și să se implice în organizarea evenimentelor o fac voluntar și o fac din suflet. Noi mergem mai departe și vom continua să organizăm evenimente și să facem în așa fel încât uniunea să existe și să își desfășoare activitatea așa cum a făcut-o timp de 27 de ani.

Așa cum comunitatea noastră nu a dispărut de pe aceste pământuri de sute de ani, nu va dispărea nici în câțiva ani. Dacă vom avea vreodată aici, în România, ghinionul de a dispărea ca nație, ca religie, ca limbă, este doar vina noastră. Din partea majorității am primit tot sprijinul. Dacă va dispărea limba tătară, acest lucru se va întâmpla din cauza noastră.

Vom merge mai departe! Au fost promovați atâția tineri și vom merge pe calea aceasta, chiar dacă sunt influențe, unele din afară. Dar voi să nu uitați nicio clipă că în primul rând sunteți cetățeni români. Cine uită acest lucru e liber să renunțe. Suntem în Uniunea Europeană, se poate renunța, te poți muta într-o altă țară. Dar atât timp cât stăm aici, să nu uităm că suntem cetățeni români, că mai întâi suntem loiali acestei patrii, România, după aceea nouă și după aceea la oricine altcineva credeți voi să este important în istoria noastră. Aceasta este părerea mea și cei care au impresia că vor fi sprijiniți de nu știu unde cu nu știu ce mijloace, ar fi bine să își bage mințile în cap, noi n-am plecat de pe pământurile astea, noi tot aici suntem.”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.