Geamie nouă pentru musulmanii din Mihail Kogălniceanu

Geamia ar trebui să fie gata anul viitor

Cei aproximativ 200 de musulmani din comuna constănțeană Mihail Kogălniceanu se vor ruga, începând de anul viitor, într-o geamie nouă. Aceasta se construiește cu bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte, pe un teren care provine dintr-o donație a doi frați tătari din localitate.

Luni, 22 noiembrie, la Mihail Kogălniceanu, s-a pus piatra de temelie a unei noi geamii, un lăcaș care va avea în componența sa trei corpuri, respectiv geamia propriu-zisă, minaretul și anexele. „Este o zi importantă pentru comunitatea musulmană din Mihail Kogălniceanu deoarece era mai mult decât important să se ridice un nou lăcaș pentru noi, credincioșii musulmani de aici”, a declarat președintele filialei locale a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Demirel Caiali.

Banii pentru noul lăcaș provin de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în timp ce terenul a fost donat de frații Demirel și Zulchefir Demirel. Este vorba de o suprafață de 700 mp, așa cum ne-a declarat președintele UDTTMR Mihail Kogălniceanu. Construcția propriu – zisă va avea 124 mp utili. „Mulțumim Guvernului României, mai exact Secretariatului de Stat pentru Culte, că ne ajută să ridicăm acest edificiu, mai ales în aceste vremuri de criză pe care le traversăm. Atenția de care se bucură comunitatea musulmană din partea statului român este una deosebită și comunicarea una pe măsură, după cum se vede și din derularea acestui proiect comun. Banii pentru construcție vin de la Guvern, terenul este o donație, iar proiectul a fost plătit de comunitatea din Mihail Kogălniceanu. Am început lucrările în această toamnă și, cu ajutorul lui Allah, sperăm ca anul viitor să le finalizăm”, a mai spus Demirel Caiali.

La evenimentul care a marcat punerea pietrei de temelie la noul lăcaș au participat alături de lideri ai comunității tătare, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz, șeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, subprefectul Aidun Curt Mola, viceprimarul localității Mihail Kogălniceanu, Anton Marian, și el reprezentant, într-o oarecare măsură, a unei comunități etnice, provenind dintr-o familie mixtă, româno-germană și numeroși membri ai comunității.

Potrivit tradiției musulmane, cu acest prilej a fost sacrificat și un animal.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.