Două zile de competiţii şi distracţie pentru tinerii turci reuniţi la Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului

campionat fotbal udtrCea de a X-a ediţie a Festivalului Cultural – Sportiv al Tineretului a debutat vineri, 22 mai, la Constanţa, cu un mini-campionat de fotbal. La startul competiţiei s-au aliniat tineri etnici turci, tătari şi ruşi- lipoveni. Competiţia a fost câştigată de echipa UDTTMR, pe locurile următoare clasându-se UDTR – Filiala Cumpăna şi, la egalitate, Comunitatea Ruşilor – Lipoveni din Ghindăreşti şi UDTR – Delikanlılar. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, Fedbi Osman, a secretarului general, Ervin Ibraim, şi a deputatului Iusein Ibram. La premiere au mai participat, Subprefectul Levent Accoium şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan.

conferinta udtrFestivalul Cultural – Sportiv al Tineretului a continuat în după-amiaza zilei de 22 mai, cu simpozionul „M. K. Atatürk, model pentru tinerii turci din Dobrogea”. Au vorbit despre marele lider turc, Conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu, Decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice – Universitatea „Ovidius” şi Serin Türkoğlu, Preşedinte al Comisiei de Cultură a UDTR. Dr. Delia Cornea de la Muzeul de Istorie şi Arheologie s-a referit, în prelegerea sa, la emigrarea populaţiei de etnie turcă în Republica Turcia, în perioada comunistă începând cu anii 40. Și de această dată, alături de tineri s-au aflat lideri ai UDTR, reprezentanți ai autorităților județene și ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța.

picnic udtrSimpozionul a fost urmat de un concurs de dans tradiţional la care au participat ansamblurile folclorice ale UDTR. Concursul a fost câştigat de ansamblul folcloric „Delikanlılar”, coordonat de Melek Osman, coregraf – Derya Amet, ansamblu care va reprezenta UDTR în China, anul viitor,  în cadrul unei expoziţii de cultură şi civilizaţie islamică .

Sâmbătă, 23 mai, tinerii de la filialele UDTR din judeţul Constanţa, dar şi din Bucureşti s-au reunit la un picnic desfăşurat în localitatea Cumpăna. Premiul pentru cel mai iscusit tânăr bucătar i-a fost acordat lui Alin Moroianu, membru al ansamblului folcloric „Delikanlilar”. Festivalul Cultural – Sportiv al Tineretului a fost organizat de comisia de tineret a UDTR, coordonată de Erkan Musledin.

UDTR organizează, an de an, în luna mai, Festivalul Cultural – Sportiv al Tineretului cu prilejul Zilei Tineretului și Sportului, zi care este marcată în Turcia la data de 19 mai.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.