Consulul General al Turciei la Constanța, Ali Bozçalıșkan: „Ne dorim ca tinerii să înțeleagă valoarea acestei moșteniri și să se comporte la înălțimea așteptărilor”

Consulat Turcia - Expozitie de fotografie - 19.05 (14)Zi ce a reprezentat „un punct de cotitură” în istoria Turciei, zi în care s-au pus bazele viitoarei republici, zi care, începând din anul 1938, este dedicată tineretului turc de oriunde și „Ziua comemorării lui Atatürk”, 19 mai a fost prilej de sărbătoare și la Constanța. Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Muzeul Marinei Române și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea au organizat cu acest prilej expoziția de fotografie „Calea de la război la pace – Fotografii ale luptelor de la Çanakkale”. Expoziția a reunit 40 de fotografii menite să evoce încercările prin care a trecut armata turcă în bătălia de la Çanakkale, dar, mai presus de toate, personalitatea lui Mustafa Kemal Atatürk și rolul său în punerea bazelor Republicii Turcia.

Consulat Turcia - Expozitie de fotografie - 19.05 (20)„19 mai este un punct de cotitură în istoria țării noastre. La această dată, în anul 1919, Mustafa Kemal a plecat din Istanbul către Samsun și a dat startul luptei pentru eliberare. Putem spune că bazele Republicii Turcia s-au pus acolo, la Samsun. La acea dată încă exista Imperiul Otoman, iar Mustafa Kemal era unul dintre conducătorii armatei otomane. Dar era deja sfârșitul Primului Război Mondial, deja Imperiul Otoman se destrămase și forțele inamice începuseră să cucerească Anadolu. Din acest motiv era nevoie să apară un nou stat în Anatolia, iar Mustafa Kemal și-a asumat rolul de lider și a dat startul luptei de eliberare. Datorită dăruirii cu care s-a luptat și a condus poporul turc îl comemorăm astăzi, încă o dată, cu deosebit respect”, a declarat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan.

Consulat Turcia - Expozitie de fotografie - 19.05 (4)Organizarea vernisajului dedicat memoriei lui Mustafa Kemal Atatürk și victoriei de la Çanakkale în aceeași zi cu marcarea Zilei tineretului în Turcia nu a fost o întâmplare. Așa cum a ținut să precizeze diplomatul turc acreditat la Constanța, Atatürk a încredințat această zi tinerilor, punând în mâinile lor soarta poporului său și viitorul națiunii turce. „Această expoziție este prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la marea victorie navală de la Çanakkale. Ne-am dorit să organizăm vernisajul pe 19 mai atât pentru faptul că Mustafa Kemal a fost un erou în luptele de la Çanakkale, cât și pentru că semnificația zilei de 19 mai este legată tot de numele său. Atatürk a dăruit această zi Turciei, în special tinerilor, convins fiind că viitorul națiunii stă în tineri. Ne dorim ca tinerii să înțeleagă valoarea acestei moșteniri și să se comporte la înălțimea așteptărilor pe care le avem de la ei. De asemenea ne dorim să sărbătorim de acum înainte multe zile ale tineretului”, a mai adăugat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan.

În anul 1938, Mustafa Kemal Atatürk, primul președinte al Turciei moderne, a declarat 19 mai drept „Ziua tineretului și sportului”, sărbătoarea fiind marcată pretutindeni în lume, unde trăiesc etnici turci, prin activități culturale și sportive.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.