Festivalul Internaţional „Primăvara Comunitară” organizat de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Centrul Cultural „Yunus Emre” a debutat vineri, 20 martie, cu simpozionul „Datini şi Obiceiuri de Primăvară” desfăşurat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. În debutul manifestării, preşedintele UDTR, Osman Fedbi i-a decernat chestorului principal de poliţie Nezir Gelaledin-Director al Direcţiei Secretariat General şi Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, o plachetă de onoare cu titlul de excelenţă, ca semn de înaltă preţuire a comunităţii turce, pentru întreaga sa activitate în slujba statului român. Placheta a fost înmânată în prezenţa unor distinşi oaspeţi precum: Ambasadorul Republicii Albania în România, E.S. Ilir Tepelena, Luan Topciu-Ministru Consilier la Ambasada Albaniei din Bucureşti, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, Vladimir Nechaev-Ataşat, Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa şi Consulul Onorific al Albaniei la Constanţa, Omer Susli. Chestorul principal Nezir Gelaledin este primul ofiţer de rang înalt, de etnie turcă, decorat până în prezent de şase ori. Cea mai recentă medalie, Ordinul Naţional „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de cavaler i-a fost înmânată de Preşedintele României Klaus Iohannis, la data de 24 ianuarie 2015, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.
Evenimentul a continuat cu un mini-concert intitulat „Rapsodii de Primăvară” susţinut de talentata violonistă Alev Gafar, studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Preşedintele comisiei de cultură a UDTR, Serin Turkoğlu a vorbit despre datinile şi obiceiurile de primăvară ale comunităţilor etnice din Dobrogea amintind atât de „Mărţişor” cât şi de străvechea sărbătoare „Nevruz” care înseamnă un nou început, reînvierea naturii, marcată de popoarele turcice de mii de ani, la 21 martie, data echinocţiului de primăvară. „Deşi multe datini şi obiceiuri s-au pierdut în negura timpurilor prin activităţile noastre încercăm să reînviem aceste tradiţii şi să le transmitem tinerilor.Totodată, am învăţat să ne bucurăm împreună, alături de români de aceste sărbători, fie că suntem turci, tătari, germani, bulgari, aromâni pentru că astfel, devenim mai bogaţi sufleteşte”, a conchis Serin Turkoğlu.
Prima zi a festivalului s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei de pictură „Primăvara Interculturală”, a doamnei Pouneh Bozçalışkan. Expoziţia a reunit douăsprezece tablouri inspirate de locuri din ţările dragi artistei, Iran, Turcia şi România. Sufletul sensibil al artistei surprinde cu măiestrie momentele încărcate de puritate şi simplitate a oamenilor de la ţară, unde se mai păstrează tradiţiile. „Femeie stând pe bancă”, „Geamie”, „Delta Dunării” sunt doar câteva din cele 12 tablouri pictate în acuarelă care ne transpun într-o atmosferă prietenoasă, caldă. Pouneh Bozçalışkan s-a născut la Teheran în 1974 unde a absolvit şi Facultatea de Filologie, Specializarea Limba Franceză. Din anul 2005 trăieşte în Turcia unde a început să picteze în acuarelă. A urmat cursuri de pictură, la Ankara cu pictorul Orhan Gürel iar în anul 2013 a participat la o expoziţie comună organizată de Ministerul de Externe al Turciei. Din octombrie 2013 este în România alături de soţul său, Ali Bozçalışkan aflat în misiune diplomatică la Constanţa în calitate de Consulul General al Republicii Turcia.
Sâmbătă, 21 martie a avut loc un Spectacol Internaţional de Gală găzduit de Colegiul de Arte „Regina Maria” din Constanţa. Pe scenă au urcat ansamblurile folclorice „Delikanlılar” (UDTR)-coordonator Melek Osman, „Mini-Karadeniz”(UDTTMR) – coordonator Ildeniz Seitmambet, „Dobrogeanca”, „Armâna mea”-coordonator Elena Dordea şi corul „Mehtap” coordonator Accoium Durie, dirijor Yılmaz Turkoğlu. Surpriza Galei a constituit-o ansamblul focloric HOTEAD din Edirne, Turcia care a susţinut un program artistic reprezentând obiceiuri de nuntă. La manifestările festivalului au participat: subprefectul Accoium Levent, subsecretarul de stat Aledın Amet-DRI, preşedintele UDTR Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram şi numeroşi membri ai comunităţii turce şi tătare. Evenimentul a fost organizat de comisia de cultură a UDTR pentru a marca străvechea sărbătoare „Nevruz” şi a fost coordonat de Serin Turkoğlu.