Diplomat american în dialog cu lideri ai UDTR

foto pag 5Liderii Uniunii Democrate Turce din România au avut miercuri, 10 iulie, la Constanţa, o întrevedere cu Kendra E.Pace, ofiţer politic, responsabil cu drepturile omului în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă cordială, fiind abordate problemele de ordin politic şi social ale comunităţii turce din România. Atât preşedintele UDTR, ing. Osman Fedbi, cât şi secretarul general, prof. Ervin Ibraim, au subliniat faptul că etnicii turci din România reprezintă o comunitate istorică, o minoritate naţională care practică un islam moderat. În cadrul întâlnirii, preşedintele UDTR a declarat: „Comunitatea turcă are relaţii bune de colaborare cu toate minorităţile etnice, cu instituţiile statului român, dar, în acelaşi timp, încercăm să dezvoltăm şi relaţii de cooperare cu musulmanii din alte ţări prin intermediul reprezentanţelor diplomatice şi a diplomaţilor acreditaţi în România”. Cei doi lideri au mai adus în discuţie faptul că cele mai mari probleme ale minorităţii turce le constituie cele sociale, care atrag un nivel redus de educaţie al etnicilor turci din mediul rural. Referindu-se la acest aspect, secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, a subliniat faptul că din cauza condiţiilor sociale precare există riscul ca unii membri ai comunităţii să fie atraşi de diferite fundaţii care practică un islam de tip fundamentalist şi nu unul moderat, specific turcilor dobrogeni.

Diplomatul american şi-a arătat disponibilitatea de a continua dialogul cu liderii Uniunii Democrate Turce din România şi de a propune, în viitor, programe în domeniul diversităţii etnice şi a drepturilor omului la care să ia parte membri ai comunităii turce.

Ambele părţi au apreciat excelenta relaţie de colaborare dintre Ambasada SUA şi membri ai UDTR, participarea comună la evenimente organizate de misiunea diplomatică americană în România şi la cele ale musulmanilor din România, în special cu prilejul sărbătorilor religioase.

La finalul întrevederii, preşedintele UDTR i-a înmânat diplomatului american Kendra E. Pace o plachetă cu însemnele uniunii. Kendra E. Pace se află în România de două luni de zile şi va ocupa funcţia de ofiţer politic în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, timp de doi ani.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.