Este absolvent de Teologie Ortodoxă, dar este fascinat de orice formă de religiozitate, fapt pentru care s-a lăsat purtat de curiozitate și a intrat în mijlocul comunității musulmane din Mangalia. I-a cunoscut întâmplător și… i-a plăcut pe musulmanii din Mangalia. Un rol aparte l-a avut imamul de la geamia Esmahan Sultan, Onder Ablachim, care i-a vorbit despre islam și despre credincioșii musulmani, despre religie și despre pace. Paul Palencsar, realizatorul filmului „Esmahan, comoara de la Mangalia”, consideră că trebuie să ne cunoaștem mai bine semenii și să îi înțelegem, iar acest lucru îl putem face numai dând frâu liber curiozității. Ce crede el despre musulmani, despre islam, dar și despre convertire, a acceptat să ne povestească în cadrul unui interviu.
Cum a ajuns un absolvent de Teologie ortodoxă să realizeze un film documentar despre cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România? Ce v-a atras?
Ca absolvent de Teologie ortodoxă mă fascinează orice formă de religiozitate, cu atât mai mult o religie milenară precum islamul. Inițial nedumeririle tuturor cu privire la islam au fost şi ale mele. Curiozitatea este motorul care a dus mereu spre progres. Atât timp cât nu suntem curioşi cum trăiesc cei din jurul nostru, vom rămâne permanent cu ideea că „ceilalți” au ceva de ascuns. Datorită acestei neştiințe am vrut să aflu mai multe, eforturile mele concretizându-se într-un film documentar despre musulmanii din Mangalia. Din păcate, trăim timpuri în care ignoranța, alimentată de exagerări mediatice, face ca islamul, religia păcii, să apară în cheia fanatismului, concretizat în terorism criminal. E adevărat, în ultimii doi ani atacuri teroriste de o cruzime criminală extraordinară, atacuri comise în numele islamului, au zguduit lumea occidentală. Am vrut să ştiu dacă aceste acte de fanatism sunt definitorii pentru islam şi lumea musulmană. Pot spune, cu sinceritate, că nu sunt. Cei care comit crime în numele islamului fac un imens deserviciu acestei religii şi celor care o practică, ei înşişi fiind pioni în mâinile unor barbari care nu au nimic în comun cu religia, oricare ar fi ea. Sper ca filmul pe care l-am realizat despre musulmanii din Mangalia să redea islamul aşa cum este, religia păcii şi toleranței.
Cum putem face ca lumea în care trăim să fie una mai tolerantă şi mai plină de compasiune?
Din păcate, istoria ne aminteşte că cele mai oribile crime s-au comis în numele religiei. Religia este pentru om, nu împotriva sa. Religia trebuie să clădească punți, nu ziduri. Asta nu au înțeles strămoşii noştri şi, din păcate, nu înțelegem noi în prezent. Mereu m-a şocat ciclicitatea cu care crima revine pe scena istoriei umanității, de parcă omul, ca specie, simte nevoia de sânge. Mucenicii primelor secole creştine, cruciadele, Inchiziția, genocidele secolului 20, iar acum atacurile teroriste sunt câteva exemple în acest sens. Căutarea a ceea ce ne uneşte este singura soluție pentru a face pace între noi şi în noi înşine. Doar acceptându-l pe celălalt aşa cum este vom face o lume mai bună, în care vom înțelege că iubim, suferim şi murim la fel, indiferent de religie. Iubirea este medicamentul care, administrat în doze potrivite, poate vindeca o lume bolnavă de egoism. Când voi simți suferința aproapelui, indiferent de religia pe care o practică, ca fiind suferința mea, specia umană mai are o şansă.
Lansarea filmului are loc într-o zi de sărbătoare pentru musulmani: este prima zi de Kurban Bayram. A fost aleasă întâmplător această dată sau doriți să tansmiteți astfel un mesaj comunității musulmane din România și nu numai?
Într-adevăr, proiecția filmului, în premieră, va avea loc în ziua de Kurban Bairam, sărbătoare cu profunde semnificații teologice în islam, cea mai importantă zi din an pentru credincioşii musulmani. Nu am ales întâmplător această dată. Am vrut să demonstrez că cea mai mare sărbătoare a musulmanilor poate deveni şi sărbătoarea celorlalți, a tuturor celor care acceptă invitația de a fi prezenți la această proiecție, care este, fundamental, un act cultural ce apropie oamenii. Sper ca acest film să fie primit cu bucurie de către Comunitatea Musulmană din Mangalia, dar şi de către cei care doresc să-şi lărgească orizontul în ceea ce priveşte religia musulmană şi cei care o practică.
Ce reprezintă filmul și cu ce scop l-ați realizat?
Însuşi titlul filmului, „Esmahan, comoara de la Mangalia”, stabileşte ca punct de pornire al demersului filmic moscheea, locul cel mai sfânt pentru orice musulman. Am încercat în filmul meu să evidențiez lucrurile care ne unesc. Dumnezeu e unul, nevoia iertării păcatelor, percepția asupra morții… sunt doar câteva elemente pe care privitorul le descoperă. Acest film este format dintr-o succesiune de stări vizuale pe care eu însumi le-am trăit. Sper ca timp de treizeci de minute cei care acceptă invitația de a fi prezenți la proiecție să „guste” ceva de dincolo de concretul banal şi stresant al lumii în care trăim, ceva din altă lume. Pe lângă latura mistică filmul oferă câteva date, esențiale, despre vechimea prezenței musulmanilor în Dobrogea. Nu am pretenția de a fi acoperit în întregime acest subiect, dar sper ca filmul să fie un punct de plecare pentru cei care vor să afle mai mult despre tradiția musulmană în această regiune a României. Unde vă doriți să mai prezentați filmul pe viitor?Ca orice realizator de film îmi doresc ca filmele mele să ajungă la ochii şi sufletul a cât mai mulți oameni, iar filmul „Esmahan, comoara de la Mangalia” nu face excepție în acest sens. Sper ca televiziunile locale să fie primele interesate ca acest film să ajungă în casele celor care trăiesc în zona Dobrogei. Filmul se va afla pe Youtube, canalul Paul Palencsar, iar linkul filmului va apărea şi pe Facebook, pe pagina care îi poartă numele. Deci, printr-un simplu clik sau atingere de ecran oricine poate viziona acest film, grație rețelelor de socializare.
Ce crede un absolvent de Teologie ortodoxă despre cei care aleg să se convertească la islam?
În primul rând, sunt un om căruia îi place foarte mult libertatea și atunci nu pot decât să respect libertatea celor de lângă mine, iar dacă o convertire vine în urma unei meditații profunde și a unei chibzuințe semnificative, atunci mă bucur că cineva și-a găsit calea, indiferent că e calea islamului, calea creștinismului, calea budismului. Nu cred că a fi creștin și a-ți petrece viața făcând rău are vreun sens. Mai degrabă să fii acolo unde simți că îți este locul și că ți-ai găsit calea cu adevărat. Tot respectul pentru oameni de genul acesta, la fel și pentru cei care vin de la islam spre creștinism.
Mai aveți proiecte viitoare care au ca temă minorități religioase din România?
Nu am conturat un viitor proiect asemănător cu acesta, dar mi-ar plăcea să fac şi alte incursiuni în ceea ce înseamnă minorități etnice şi religioase în România. Consider că încă sunt multe aspecte pe care nu le cunoaştem unii despre ceilalți şi care ne-ar ajuta să înțelegem mai bine.
Filmul „Esmahan, comoara de la Mangalia”, realizat de Paul Palencsar, a fost prezentat în premieră, vineri, 1 septembrie 2017, în prima zi de Kurban Bayram, la Geamia „Esmahan Sultan”. Filmul poate fi vizionat aici.