Deciziile luate de conducerea Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, la ultima întâlnire de la Kiev

La sfârșitul lunii octombrie, la Kiev, a avut loc o nouă ședință a Consiliului de Coordonare a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. A fost a zecea întâlnire, la care au participat reprezentanți ai tătarilor din Turcia, Lituania, Kazakhstan, Statele Unite ale Americii, Germania, România și, bineînțeles, Ucraina.

Cel mai important aspect al acestei întâlniri a fost prezența vicepreședinților Medjlisului Național al Tătarilor Crimeeni, Ilmi Umerov și Akhtem Chiygoz, cei doi fiind eliberați din închisorile rusești și trimiși în Turcia cu doar două zile înainte de ședința Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni de la Kiev.

Din România, la cea de-a zecea întâlnire a Consiliului de Coordonare al CMTC au participat Muftiul Muurat Iusuf și Metin Omer. Ședința, care a avut loc sâmbătă, 28octombrie, a fost prezidată de președintele Refat Ciubarov.

Vă prezentăm, în continuare, deciziile pe care le-au luat liderii tătarilor la ultima întrevedere:

„Consiliul de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni s-a întrunit în data de 28 octombrie 2017 la Kiev, capitala Ucrainei, și a luat următoarele decizii:

1- În legătură cu comemorarea a 100 de ani de la Kurultayul Național al Tătarilor Crimeeni și crearea Republicii Populare Crimeea:

  1. a) participarea a câte două persoane din partea fiecărei organizații membre a Congresului la ședința specială a Radei Ucrainei din 6 decembrie 2017, toate costurile revenind participanților; numele reprezentanților din toate țările cu excepția celor din Ucraina, Crimeea și CSI (2 persoane din partea fiecărei organizații) să fie transmise lui Namik Kemal Bayar, secretarul general al Congresului, până la data de 5 noiembrie 2017, iar cei din Ucraina, Crimeea și CSI să transmită numele participanților (2 persoane din partea fiecărei organizații) sediului central al Congresului,
  2. b) pregătirea conferinței academice internaționale, a expoziției și a celorlalte evenimente din 7 și 8 decembrie 2017 organizate de Medjlisul Național al Tătarilor Crimeeni și Congresul Mondial al Tătarilor Crimeeni,
  3. c) pregătirea conferinței și recepției din Ankara (Turcia) la data de 16 decembrie 2017,
  4. d) pregătirea de activități în celelalte țări, de către fiecare organizație,
  5. e) pregătirea de evenimente în patria mamă Crimeea, în funcție de posibilități,
  6. Însărcinarea secretarului general adjunct al Congresului, prof. Adas Jakubauskas, pentru încheierea înțelegerilor necesare cu primăria orașului lituanian Trakai pentru ridicarea monumentului „Haci Geray”;
  7. Intensificarea eforturilor pentru ajutorarea familiilor celor răpiți, activiștilor reținuți și arestați din Crimeea;
  8. Intensificarea colaborării cu Congresul Mondial al Ucrainei;
  9. Recomandarea organizațiilor membre să susțină protestele începute la Moscova și Sankt Petersburg sub denumirea „Strategia-18”, organizând acțiuni similare în ziua de 18 a fiecărei luni;

În cadrul ședinței, Mustafa Abdulmegil Kirimoglu, liderul poporului tătar crimeean, și Refat Ciubarov, președintele Congresului și Medjlisului, au prezentat stadiul lucrărilor comisiei care se ocupă de schimbarea articolelor 134-139 cu privire la Republica Populară Crimeea, din Constituția Ucrainei. De asemenea, s-a discutat și despre noua Constituție a Republicii Populare Crimeea care se va face după schimbările din Constituția Ucrainei.

Tot în cadrul ședinței s-a discutat despre situația juridică și politică din Crimeea, probleme privind răpirea lui Ervin Ibragimov și a celorlalte persoane răpite sau reținute, serviciul militar și pașaportul.”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.