Constanța, beneficiara primelor proiecte implementate de TIKA în România

Gradinita Zubeyde Hanim

Gradinița „Zubeyde Hanim”, una dintre beneficiarele proiectelor TIKA

Reprezentanți ai Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) din România precum și directorul Departamentului Balcani și Europa de Est, Mahmut Çevik, vor participa luni, 26 octombrie, la inaugurarea primelor proiecte concretizate în România, de la deschiderea agenției TIKA la București. Este vorba despre investiții în domeniul educației, beneficiarele fiind Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius” – Lectoratul de limba turcă, Grădinița Bilingvă Româno – Turcă „Zubeyde Hanım” și mai multe școli din Constanța, Medgidia, Mangalia, Cobadin, Făurei și Castelu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Oficiul de Coordonare a Proiectelor TIKA în România, delegația turcă, din care va face parte și Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, și Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, va participa, începând cu ora 10,00, la Ceremonia de inaugurare a Lectoratului de Limbă, Cultură și Civilizație Turcă „Mehmet Akif Ersoy” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius”. La ora 11,30 este programată inaugurarea Parcului de joacă și a sălilor de curs din cadrul Grădiniței „Zubeyde Hanım”, dotate de TIKA, urmând ca de la ora 12,30 delegația să participe la ceremonia de inaugurare a Laboratorului de limba turcă din cadrul Școlii Generale „B.P. Hașdeu”, laborator renovat, de asemenea, cu sprijinul TIKA.

Vizita delegației TIKA la UDTR

Vizita delegației TIKA la UDTR

La sfârșitul săptămânii, o delegație a Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) a vizitat și cele două organizații care reprezintă oficial comunitățile turcă și tătară din țara noastră. Prima vizită a avut loc sâmbătă la sediul central al Uniunii Democrate Turce din România, unde oaspeții turci au avut o întrevedere cu președintele Osman Fedbi și alți membri din conducerea uniunii. Președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep, a fost, de asemenea, gazda delegației TIKA. La întâlnire au mai luat parte și alți reprezentanți ai conducerii UDTTMR.

Vizita delegației TIKA la UDTTMR

Vizita delegației TIKA la UDTTMR

Din delegația TIKA au făcut parte Directorul Departamentului Balcani și Europa de Est, Mahmut Çevik, coordonatorul Oficiului TIKA de la București, Ahmet Daștan, și adjunctul coordonator de la București, Hașim Koç.

Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) a fost fondată în anul 1992 și este subordonată direct Instituției Primului Ministru al Turciei. Agenția și-a început activitatea prin finanțarea și implementarea unor proiecte de natură socială, culturală și de sănătate în diferite țări. În prezent, TIKA implementează proiecte în diverse domenii de activitate în peste 120 de țări din întreaga lume.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.