Bucate tradiționale, preparate după rețete de pe Insula Ada Kaleh, la cea de-a X-a ediție a Festivalului de Artă Culinară Turcească (galerie foto)

IMG_2401Peste 100 de bucate specifice bucătăriei turcești, preparate după rețete tradiționale, au fost expuse și mai apoi savurate în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului de Artă Culinară Turcească, manifestare care a avut loc la Cernavodă și a fost organizată de Comisia de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turce din România.

La ediția de anul acesta au intrat în competiție filialele UDTR Constanța, Mangalia, Medgidia, Tulcea, București, Cernavodă, Hârșova, Cumpăna, Amzacea, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Măcin, Babadag și Fântâna Mare. Membrele comunității turce din localitățile amintite s-au întrecut în prepararea celor mai gustoase bucate tradiționale, astfel că juriul a avut o sarcină deosebit de grea. Iată și cum a arătat clasamentul competiției culinare: La secţiunea „Dulciuri”,  locul I a fost câştigat de filiala Cernavodă cu desertul „Smochină umplută cu nucă” pregătit de Nezir Makbule în timp ce pe locul al II-lea s-a situat filiala Techirghiol cu „Baclavaua Cuib de Pasăre”, iar pe cel de-al III-lea, filiala Constanţa cu „Savoarea piersicii”. La secţiunea „Patiserie” locul I a fost câştigat de Filiala Măcin cu „Plăcintă cu tahin şi mac” pregătită de Talib Leman, urmată de filiala Hârşova şi filiala Bucureşti. Secţiunea „Mâncăruri tradiţionale” a fost câştigată de filiala Bucureşti cu „Ali Nazik” pregătit de Ulvan Abibula urmată de filiala UDTR din Fântâna Mare şi de cea din Mangalia.

IMG_2484Juriul a fost format din Pouneh Bozcalışkan, Nurgean Ibraim – UDTR, Urfet Nubin – UDTTMR, Iusein Ibram – Deputat, Murat Yalcın – Viceconsul şi Iomer Feuzi – UDTR.

Printre prezențele inedite la această ediție s-a numărat și Mahinur Apostol care a participat cu câteva preparate care se pregăteau pe vremuri pe Insula  Ada Kaleh. Plecată la vârsta de 7 ani de pe insulă, împreună cu părinții, Mahinur Apostol a păstrat cu sfințenie secretul preparării unor bucate tradiționale moștenit din strămoși. Printre deliciile preparate pentru cea de-a X-a ediție a Festivalului de Artă Culinară Turcească se numără și dulceața de smochine. „Putem spune că sunt smochine de pe insulă. Când am plecat de acolo, am luat cu noi și smochini pe care i-am plantat aici”, a spus Mahinur Apostol.

IMG_2454Printre invitații care au luat parte la cea de-a X-a ediție a Festivalului de Artă Culinară Turcească s-au numărat Aledin Amet, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, subprefecții Ersun Anefi și Levent Accoium, chestorul principal de poliție Nezir Gelaledin, primarul orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, dar și Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, alături de alți reprezentanți ai consulatului.

„Ne bucurăm că am reușit și anul acesta să reunim membre ale comunității noastre alături de oaspeți de seamă în cadrul acestui eveniment. Festivalul a devenit o tradiție, fapt pentru care, an de an, el este așteptat cu nerăbdare atât de membrii comunității, cât și de cei din afara comunității. Bucătăria noastră tradițională este deosebit de bogată, iar noi, prin intermediul unor astfel de manifestări ducem mai departe, alături de tradițiile culturale, și pe cele culinare”, a declarat Melek Amet, președinta Comisiei de Femei a UDTR.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.