Consfătuirea profesorilor de limbă și literatură turcă și religie Islamică

consfatuire profesori lb turca (3)La sfârșitul săptămânii trecute, la Constanța a avut loc consfătuirea județeană a profesorilor de limba și literatura turcă și religie Islamică. Întâlnirea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Profesorii de limba turcă și cei care predau religie Islamică în unitățile de învățământ din județul Constanța au participat vineri, 16 octombrie, la consfătuirea organizată anual de Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Cu acest prilej, profesorii, dar și coordonatorii învățământului constănțean au avut posibilitatea să aibă o comunicare directă și să prezinte fiecare atât problemele cu care se confruntă, dar și soluțiile pe care le consideră viabile în vederea asigurării unor condiții cât mai bune pentru desfășurarea activității didactice. Având în vedere faptul că între sistemul de învățământ din România și cel din Turcia există strânse legături, de la eveniment nu au lipsit nici reprezentanții statului turc. Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, a vorbit cu acest prilej despre cadrele didactice venite din Turcia special pentru a preda limba turcă și religia Islamică în România, mai exact în școli din județul Constanța. De asemenea, diplomatul turc le-a făcut cunoscut celor prezenți și faptul că, după sprijinul acordat Facultății de Litere (secția Română – Turcă) din cadrul Universității „Ovidius”, TIKA (Agenția de Cooperare și Coordonare din Turcia) va dota în viitorul apropiat și 10 cabinete de limba turcă din tot atâtea școli din Constanța. În același timp, diplomatul turc a salutat creșterea salariilor personalului care lucrează în sistemul de învățământ din România.

consfatuire profesori lb turca (2)Asemenea Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, și muftiul Muurat Iusuf a vorbit despre buna colaborare care există între Muftiatul Cultului Musulman din România și DIYANET (ministerul de profil din Turcia). În baza unui protocol, în prezent, doi profesori specializați din Turcia predau religia Islamică în școlile constănțene. Muftiul Muurat Iusuf a făcut, de asemenea, apel la o strânsă colaborare între imamii din cadrul Muftiatului și profesorii de religie veniți din Turcia, menționând că aceștia ar trebui să lucreze împreună în vederea elaborării programei de religie Islamică.

Prezent la eveniment, subprefectul Județului Constanța Ersun Anefi a transmis participanților mesajul Guvernului României, punând și el accent pe creșterea salariilor și pe cele două priorități pe care Executivul de la București le are în prezent: educația și sănătatea.

consfatuire profesori lb turca (1)Printre oaspeți s-au mai aflat și deputatul Uniunii Democrate Turce din România, Iusein Ibram, cel care a reiterat nevoia mutării Colegiului „Kemal Ataturk” din Medgidia la Constanța, și directorul Centrului Cultural Județean Constanța „Yunus Emre”, Ali Oguzhan Yuksel.

Gazda evenimentului și moderatorul, totodată, a fost inspectorul de specialitate – limba turcă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Icbal Anefi, în timp ce Ministerul Educației și Cercetării Științifice a fost reprezentat de Vildan Bormambet, inspector de specialitate.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.