Colaborare româno-americană la Constanța (galerie foto)

La șase luni de la prezența în apele Mării Negre a crucișătorului USS Monterey, duminică, 22 ianuarie, a sosit în Portul Constanța o a doua navă americană care poartă la bord rachete dirijate și este echipată cu sistem de apărare antirachetă  AEGIS.

Crucișătorul USS Vella Gulf aparține Flotei a VI-a a SUA și va efectua, timp de trei zile, exerciții comune cu Fregata „Regina Maria” și cu un elicopter al Forțelor Navale Române. Dotată cu un sistem antirachetă după modelul celui care va fi amplasat terestru şi la baza de la Deveselu, nava militară care a ancorat duminică în Portul Constanța se înscrie în faza întâi a programului de amplasare a scutului antirachetă.

„Această vizită contribuie la continuarea eforturilor Flotei a VI-a a SUA de a dezvolta parteneriate cu statele europene şi de a spori siguranţa şi securitatea maritimă. În scopul continuării colaborării cu aliaţii şi promovării păcii şi stabilităţii regionale, nave americane  efectuează periodic vizite în portul Constanţa. Membrii marinei americane vor colabora strâns cu Forţele Navale Române la programe de pregătire bilaterală şi în cadrul NATO, atât atunci când nava se va afla staţionată în port, cât şi atunci când ea se va afla în apele Mării Negre”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

Crucișătorul USS Vella Gulf din clasa Ticonderoga este proiectat pentru a desfășura acțiuni militare împotriva țintelor aeriene, navale de suprafață și submarine. La bordul său se află 400 de membri, cei mai mulți dintre ei participând până acum la o serie de misiuni pentru combaterea pirateriei, a traficului de persoane, arme, droguri, operațiuni de căutare și salvare pe mare.

Programul echipajului de pe USS Vella Gulf pe parcursul șederii în Portul Constanța este unul foarte bogat, el cuprinzând de la vizite oficiale la autoritățile locale, la susținerea unor activități sportive la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și vizitarea Muzeului Marinei Române.

Crucișătorul are o lungime de 173 m lungime, 16,8 m lățime, un pescaj de 10,2 m, iar deplasamentul de 11.373 tone. Viteza maximă care poate fi atinsă este de 32,5 noduri. Nava este dotată cu patru turbine cu gaz de 80.000 CP.

USS Vella Gulf va părăsi Portul Constanța pe 25 ianuarie.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.