Un deceniu de Kadınlar Dünyası

Publicația femeilor care apare în cadrul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, „Kadınlar Dünyası”, a împlinit 10 ani. Evenimentul a fost marcat printr-o acțiune la care, așa cum era și firesc, doamnele au fost vioara întâi, iar domnii au avut calitatea de invitați.

Existența unei publicații dedicată exclusiv tătăroaicelor din România a contribuit în timp la consolidarea organizației care le unește și a fost, în aceeași măsură, o punte de legătură între tătăroaicele din cadrul UDTTMR și organizații similare din întreaga lume. În paginile „Kadınlar Dünyası” s-au regăsit deopotrivă reflectate acțiunile organizate de către Organizațiile de Femei ale UDTTMR, dar și simboluri ale identității tătare de păstrarea și promovarea cărora femeile se îngrijesc, în familiile de tătari. Și-au spus punctele de vedere dopotrivă mame și soții, prietene și colege, femei cu vârste de la cele mai fragede la cele mai respectabile, femei cu profesii dintre cele mai diferite, cu experiențe de viață, modele pentru comunitate, pentru tinerele tătăroaice care vin din urmă.

În cadrul evenimentului a avur loc și prezentarea cărții „Când apele se contopesc cu marea”, a scriitoarei Neriman Ibraim, iar câteva membre ale organizației au recitat versuri aparținând autoarei.

Bune păstrătoare ale tradiției tătărești, câteva tătăroaice au pregătit și o expoziție de târlici, lucrați manual, în modele și culori dintre cele mai diverse.

Specific unui astfel de eveniment este și momentul premierii… au primit flori și diplome cei care au contribuit la activitatea publicației pe parcursul celor 10 ani de activitate, una dintre doamnele premiate fiind Sevim Mustafa, președinta Organizației de Femei a UDTTMR, la inițiativa căreia, în 2008 publicația care are statut de supliment al Karadenizului s-a desprins de publicația – mamă, apărând timp de mai bine de trei ani ca o revistă de sine stătătoare. A fost momentul când „Kadınlar Dünyası” a cunoscut o perioadă deosebită din punct de vedere editorial și orgaizatoric, aspect subliniat ori de câte ori are ocazia și de cel care a pus bazele Karadenizului, actual senior editor al publicației uniunii, Genan Bolat.

Le-au onorat cu prezența pe sărbătorite atât Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz, cât și președintele UDTTMR, Varol Amet, și deputatul uniunii, Aledin Amet.

„Felicit doamnele care au făcut tot posibilul pentru a exista această pagină. Sunt sigur că demersul nu a fost unul ușor, dar abnegația doamnelor a fost deosebită. Din punctul meu de vedere, din punct de vedere calitativ este cea mai importantă publicație pe care o avem. Într-un fel sau altul, am sprijinit și eu apariția acestei publicații pentru că doamnele au fost întotdeauna la înălțime. Avem foarte multe autoare de cărți, autoare de articole, femei care se implică în multe acțiuni ale organizației noastre. La mulți ani!”, Aledin Amet, deputat UDTTMR

„Este o bucurie pentru noi să sărbătorim 10 ani de la apariția «Kadınlar Dünyası». Este o publicație foarte importantă pentru uniunea noastră, care oferă dreptul la liberă exprimare femilor din comunitatea naostră. Este un spațiu numai al lor, locul unde se îmbină tradițiile, cultura, limba, unde identitatea noastră s etranspune în cuvinte, totul, grație doamnelor. Urez publicației viță lungă alături de un sincer «La mulți ani!»”, Varol Amet, președinte UDTTMR

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.