„Trei motive de sărbătoare” sub deviza „Toți respirăm același aer” (galerie foto)

IMG_5977Diplomați, reprezentanți ai societății civile și politicieni au fost, vineri, 1 iulie, oaspeții Ambasadorului Hans Klemm și ai soției sale, Mari Klemm, la recepția organizată cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii. Printre oaspeți s-au numărat și Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Dacian Cioloș.

Au fost marcate, în fapt, „trei motive de sărbătoare”, cu prilejul acestei recepții, după cum a anunțat în discursul său însuși ambasadorul SUA la București: „În primul rând, celebrăm semnarea Declaraţiei de Independenţă de către patrioţi americani, pe 4 iulie 1776”, a declarat diplomatul american, care a făcut, totodată, o scurtă incursiune în istoria Statelor Unite ale Americii. Un alt motiv de sărbătoare a fost împlinirea a 100 de ani de la înființarea Serviciului Național al Parcurilor. Recepția de anul acesta s-a desfășurat sub deviza „Noi toți respirăm același aer” („We all breathe the same air”), citat ce-i aparține lui John F. Kennedy, având, astfel, ca temă „Parcurile naționale din SUA”. În acest context, în curtea ambasadei au fost expuse fotografii cu imagini din mai multe asemenea arii protejate din America, iar discursul Ambasadorului Hans Klemm a făcut și el referire la acest aspect. Anul acesta America celebrează şi 100 de ani de la înfiinţarea Serviciului Naţional al Parcurilor. Asemenea multor idei extraordinare, sistemul naţional de parcuri din Statele Unite s-a dezvoltat de-a lungul timpului, cu multe contribuţii, iar evoluţia sa continuă. El îşi are începuturile în urmă cu peste 150 de ani, în plin Război Civil american, când preşedintele Abraham Lincoln a stabilit prin lege protejarea pământurilor care constituie în prezent Parcul Naţional Yosemite, pentru „a putea fi folosite şi conservate în beneficiul omenirii, pentru a fi păstrate spre folosinţă publică, pentru vacanţe şi relaxare… fără a putea fi înstrăinate niciodată”. (…) De atunci până în prezent, preşedinţii americani au stabilit noi zone protejate. Printre ei se numără şi preşedintele Obama, care a coordonat deschiderea a şapte noi parcuri naţionale în 2015 şi a inaugurat cel mai nou parc naţional chiar luna trecută”, a declarat diplomatul american.

Remarc alegerea inspirată a cuvintelor lui John F. Kennedy «We all breathe the same air», ca motto al recepţiei din acest an”, a declarat președintele Iohannis în discursul său, adăugând: „Aş dori, la rândul meu, să amintesc, în contextul atenţiei pentru ocrotirea mediului înconjurător şi al preocupărilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice, cuvintele vizionare ale marelui savant naturalist român Grigore Antipa, care spunea că «Omul poate stăpâni natura cât timp ţine seama de legile ei».

Frumuseţea cu care România și Statele Unite ale Americii au fost înzestrate şi dragostea ambelor naţiuni pentru natură reprezintă premisele pentru ca şi în acest domeniu să aprofundăm Parteneriatul nostru Strategic, orientat spre viitor”.

Forța Parteneriatului strategic SUA – România și legăturile dintre cele două popoare în calitate de aliați și prieteni au fost, de asemenea, celebrate în cadrul recepției organizate vineri, 1 iulie, de Ambasada SUA la București. „În ultimul an, sub auspiciile parteneriatului nostru, am investit împreună în securitatea regiunii transatlantice prin finalizarea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu. (…) În cadrul parteneriatului nostru strategic am promovat şi cooperarea în domeniile securităţii energetice, coordonării politice şi consular. (…) Domnule preşedinte, sunt convins că printr-o colaborare cu toate forţele, parteneriatul nostru va avea un potenţial nelimitat”, a mai precizat diplomatul american în discursul său.

Nici anul acesta nu au lipsit marșul infanteriștilor de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu și zborul demonstrativ al iacărilor acrobați.

Discursul integral al Ambasadorului SUA, Hans Klemm, la recepția de Ziua Independenței 2016, aici

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.