Trei motive de sărbătoare cu prilejul zilei de 4 Iulie

Sursa foto: Facebook Ambasada SUA la București

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, E.S. Hans Klemm, și soția sa, Mary Klemm, au fost joi, 4 iulie, gazdele recepției oferite cu prilejul sărbătoririi zilei de 4 iulie.

„În această seară comemorăm şi sărbătorim trei aniversări. În primul rând, celebrăm Independenţa Americii, declarată în această zi, cu exact 243 de ani în urmă.

În al doilea rând, acum trezeci de ani am fost martori la prăbuşirea comunismului şi căderea Cortinei de Fier într-o mare parte a Europei Centrale şi de Est. La sfârşitul lunii iunie, în 1989, Ungaria şi Austria au tăiat gardul de sârmă ghimpată ce le separase ţările. În noiembrie, germani fericiţi au doborât Zidul Berlinului. Şase săptămâni mai târziu, demonstraţiile s-au răspândit rapid în întreaga Românie, culminând cu prăbuşirea regimului Ceauşescu. Iar la scurt timp, am urat bun venit României în familia democraţiilor și în comunitatea transatlantică.

În al treilea rând, aniversăm 50 de ani de la aselenizare. Într-un discurs în Congresul SUA, în 1961, preşedintele John F. Kennedy a făcut apel la America să „meargă înainte, cu viteza deplină a libertăţii, în palpitanta aventură a spaţiului”. Cursa spaţială care a urmat şi primii paşi făcuţi de Neil Armstrong pe Lună au captivat lumea şi au demonstrat posibilităţile uluitoare ale tehnologiei americane”, a spus ambasadorul Hans Klemm în discursul său de la recepția care a avut loc la sediul Amasadei SUA la București.

Diplomatul american a făcut referire în intervenția sa și la Parteneriatul Strategic SUA – România pe care l-a definit drept „puternic”, dar și la „angajamentul românilor față de democrație, statul de drept și lupta împotriva corupției”: America recunoaşte România ca aliat NATO model, care îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele asumate faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind la securitatea regională şi globală. Angajamentul românilor faţă de democraţie, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, demonstrat atât de clar la alegerile din luna mai, ne inspiră. Iar rezultatele economice puternice ale României au transformat-o într-un magnet pentru investiţiile americane. Domnule președinte, așa cum aţi discutat cu preşedintele Trump la Casa Albă, în urmă cu doi ani, acum sperăm să extindem legăturile noastre în domenii strategice precum energia şi apărarea”, a mai spus ambasadorul Hans Klemm.

La aceleași coordonate s-a raportat în discursul său și președintele României, Klaus Iohannis: „Recent, cu ocazia alegerilor europene și a referendumului privind justiția pe care l-am convocat pe 26 mai, românii au dat un vot covârșitor pro-european și în sprijinul consolidării statului de drept, respingând fără echivoc populismul și discursul anti-european și anti-justiție. Cetățenii României au arătat, o dată în plus, că avem o societate matură și că își doresc o țară puternică și sănătoasă, cu un sistem de justiție curat și independent, în deplină consonanță cu statutul de partener strategic al Statelor Unite și de stat membru al Uniunii Europene și al NATO.

Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică. O cooperare transatlantică solidă este cea mai sigură garanție că vom putea gestiona cu succes provocările viitorului și influența pozitiv dezvoltările pe plan global. Președinția Consiliului Uniunii Europene, încheiată recent cu succes de țara noastră, a reprezentat inclusiv o contribuție la consolidarea unei relații transatlantice bazate pe respect reciproc, promovarea valorilor comune și avansarea intereselor care conectează indisolubil Uniunea Europeană de partenerul său global, Statele Unite ale Americii.

Veți găsi mereu în România un aliat şi un prieten de încredere, o voce puternică în favoarea cooperării strânse dintre America și Europa! Vă asigur că țara mea și eu personal păstrăm aceeași determinare pentru aprofundarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite!”.

Sursa foto: Facebook Ambasada SUA la București

La recepția organizată de Ambasada SUA la București au luat parte și doi oaspeți speciali: cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu și Dr. Anna Fisher, una dintre primele femei astronaut ale NASA.

Oaspeții prezenți la recepție au fost invitați să viziteze și numeroasele expoziții care au evidențiat inovația americană și românească în spiritul misiunilor Apollo. Printre expozați s-au numărat Bell și Motorola, două companii americane care au jucat un rol important în programul spațial al NASA, dar și inovatori și lideri americani în domeniul tehnologiei precum Ford, UiPath, First Bank, alături de ei regăsindu-se și expozanți români precum Muzeul Naţional de Istorie şi Agenţia Spaţială Română, care au avut o expoziție comună, Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale şi Proiectul Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară de la Măgurele cu o serie de panouri expoziţionale. De asemenea, au fost prezente și patru echipe de liceeni care au concurat la ediția din acest an a Campionatului Mondial de Robotică din Detroit, statul Michigan, orașul natal al ambasadorului Hans Klemm.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.