Tătarii și evreii din România, protagoniștii unui eveniment cultural inedit

lansare carte ghizela suliteanu (3)Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a început anul 2015 sub semnul premierelor. Lansarea cărții „Din folclorul muzical al tătarilor dobrogeni”, lucrare care poartă semnătura etnomuzicologului Ghizela Sulițeanu și care a apărut la Editura Kriterion, a adus în atenția tuturor, pe de o parte bogăția și frumusețea folclorului tătarilor dobrogeni, iar pe de altă parte spiritul multicultural care definește de sute de ani spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră.

Un manuscris râvnit de edituri prestigioase din Europa

Ineditul evenimentului a constat în participarea oficială, în premieră, a reprezentanților Federației Comunităților Evreiești din România la o acțiune organizată de UDTTMR. Acest lucru s-a datorat originii evreiești a autoarei lucrării, etnomuzicologul Ghizela Sulițeanu. Cartea reprezintă rodul unei munci asidue, desfășurată pe o perioadă de aproape 10 ani, timp în care Ghizela Sulițeanu a colindat localitățile dobrogene unde trăiau comunități de tătari. „A cutreierat satele dobrogene cu ditamai magnetofonul, în condițiile în care familiile tătărești din anii 50 erau destul de izolate, femeile se fereau să cânte în fața unor persoane străine sau în fața bărbaților”, a povestit Elena Diatcu, redactor la Editura Kriterion. Aceasta a ținut să sublinieze valoarea inestimabilă a materialului cules de Ghizela Sulițeanu, manuscrisul original, redactat în perioada 1953 – 1962, fiind solicitat de nenumărate ori de cercetători străini, autoarea primind chiar, la acea vreme, propunerea de a-l publica la prestigioase edituri din țări precum Franța sau Germania. „Dânsa a refuzat categoric în nenumărate rânduri acest lucru, a considerat că această carte trebuie să apară aici, în România, pentru tătarii din Dobrogea”, a povestit reprezentantul Editurii Kriterion.

„În România se păstrează valori străvechi ale multor popoare”

lansare carte ghizela suliteanu (6)La eveniment a participat și subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Irina Cajal, care, în calitate de „prietenă a Dobrogei și fostă colegă a autoarei lucrării”, a vorbit, de asemenea, despre importanța demersului Ghizelei Sulițeanu: „Suntem astăzi aici pentru a omagia memoria unei foarte valoroase cercetătoare în domeniul etnografiei și muzicologiei. Poate pentru mulți este cunoscut faptul că etnografia a fost una dintre primele activități științifice care s-a interesat de patrimoniul cultural nu doar din perspectiva estetică, dar și din perspectiva sociologică. Astăzi știm că prezervarea patrimoniului cultural este nu doar o datorie morală față de trecut, ci și o cale de a ne măsura corect resursele și de a ne cunoaște mai bine valorile și chiar de a învăța din experiența deloc expirată a unor generații care au fost și care mai suntem. Ghizela Sulițeanu, ca etnomuzicolog, a depus o muncă imensă pentru a colecționa și prezerva muzica populară și chiar cea religioasă a multor comunități etnice din România. Această minunată femeie, colegă cu mine în institutul de folclor mai bine de 20 de ani, mi-a spus de multe ori: eu nu m-am măritat decât cu această meserie. A studiat muzica populară a ashkenazinilor, a sefarzilor, a tătarilor și a turcilor, reușind să deceleze nu puține din caracteristicile profilului psihologic al acestor comunități. Și în acele vremuri era foartre greu să faci cercetare. Rezultă din aceste studii că se păstrează în România valori străvechi ale multor popoare. Aceste valori sunt definitorii pentru înțelegerea unui mod de viață, a unui mod de a interacționa cu alte modele culturale și de a dezvolta un model comunitar. Principala lecție pe care o primim de la atâtea generații de folcloriști cărora li se adaugă Ghizela Sulițeanu este aceea că nu avem dreptul să uităm patrimoniul cultural și tradițional undeva în arhive sau chiar nerecunoscut”.

Tătarii: „o comunitate în fața căreia îmi scot pălăria”

lansare carte ghizela suliteanu (2)Oaspete de seamă la lansarea lucrării a fost deputatul Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, prezent în premieră, în mod oficial, la o activitate organizată de UDTTMR. „Pentru mine, ca președinte și deputat al Federației Comunităților Evreiești din România, e o mare bucurie să cunosc o cumunitate despre care nu am putut să aud câte puțin de la colegii mei deputați, dar acum constat cu totul altceva: este o comunitate care merită tot respectul, în fața căreia îmi scot pălăria”, a declarat Aurel Vainer, liderul evreilor din România. „Efortul doamnei Ghizela Sulițeanu de a se apropia de folclorul dumneavoastră merită toată răsplata, nu numai din partea dvs., a tătarilor, dar și din partea noastră, a evreilor”, a mai adăugat deputatul evreu. Oaspetele a mai vorbit apoi despre anumite similitudini între muzica tătarilor și cea a evreilor, el propunând pentru viitor organizarea și altor activități culturale comune care să pună în valoare aceste asemănări.

Proiecte comune: o tabără pentru voluntari și un spectacol la sinagogă

Prof. Univ. Dr. Nuredin Ibram, președintele Comisiei de Cultură a UDTTMR, cel care a semnat prefața lucrării, a vorbit, de asemenea, despre acest carte ca despre un giuvaer care nu trebuie să lipsească din nicio casă de tătar, în timp ce muftiul Muurat Iusuf a profitat de acest moment pentru a puncta încă o dată importanța păstrării spiritului multicultural al Dobrogei, generat de respectul reciproc al atâtor generații, mesagere ale diferitelor culturi și religii.

În cadrul evenimentului, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a înmânat plachete atât deputatului Aurel Vainer și Editurii Kriterion prin redactorul Elena Diatcu, dar și președintelui Comunității Evreiești din Constanța, Sorin Lucian Ionescu. De asemenea, în cadrul evenimentului, președintele UDTTMR a anunțat și o serie de proiecte viitoare care vor fi organizate în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești, unul dintre acestea fiind o tabără comună pentru voluntarii celor două comunități în spațiile de cazare ale FCER, iar un altul un spectacol pe care ansamblurile tătărești îl vor susține la sinagoga din Sighișoara.

Oaspeți de seamă la eveniment au fost Consulul Republicii Populare Chineze la Constanța, Su Yanwen, viceconsulul Republicii Turcia la Constanța, Cenk Tanay, directorul Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Daniela Vlădescu, compozitorul Dumitru Lupu.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.