Sărbătoare în premieră pentru turcii din România

Începând de anul acesta, turcii din România sărbătoresc oficial ziua limbii materne. Este vorba despre ziua de 5 iunie care, prin Legea nr. 223/2016, promulgată de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2016, a devenit oficial Ziua Limbii Turce.

Potrivit prezentei legi, cu prilejul acestei zile, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității turce se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. De asemenea, legea mai prevede că autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate pot sprijini logistic și / sau financiar, după caz, organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători. Aceeași lege mai prevede la art. 3 că „în instituțiile de învățământ în care se predă limba turcă, în ziua de 5 iunie, se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători”.

Inițiatorul legii a fost deputatul Uniunii Democrate Turce din România, Iusein Ibram. În ultimii ani, Parlamentul României a adoptat mai multe legi care statutează anumite zile ca sărbători ale limbilor materne ale unor comunități etnice din țara noastră. Astfel că, 28 septembrie a fost declarată Ziua Limbii Cehe, 25 mai – Ziua limbii slovace, iar 5 mai – Ziua limbii tătare.

Potrivit recensământului din 2011, în România trăiesc, în prezent, 27.698 de etnici turci, reprezentați oficial la nivel instituțional, de 27 de ani, de Uniunea Democrată Turcă din România.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.