Reunificarea Germaniei, sărbătorită în spiritul Oktoberfest

Președintele forumului de la Constanța, Walter Rasttater, a deschis manifestarea

Au vrut să aducă Germania la ei şi au reuşit! Au vrut să sărbătorească anul acesta reunificarea ţării mamă într-un mod original şi în prezenţa cât mai multor prieteni, iar sediul Forumului Democrat German din Constanţa a fost cu adevărat neîncăpător! Au vrut să se întoarcă preţ de o oră măcar în mijlocul nemuritoarei culturi germane, iar fundalul muzical i-a transpus pe toţi cei prezenţi, indiferent de etnie, în lumea pe cât de riguroasă, pe atât de fascinantă a ţării separată până acum 21 de ani de un zid care a făcut istorie.

An de an, germanii de pretutindeni sărbătoresc la început de octombrie Ziua Naţională a ţării natale. Se întâmplă acest lucru de 21 de ani la data de 3 octombrie, iar reunificarea Germaniei este prilej de sărbătoare şi în rândul comunităţii germane din Constanţa. Numărul mic al membrilor acestei comunităţi la Constanţa nu a fost niciodată un impediment în păstrarea şi promovarea identităţii germane în Dobrogea. Din contră, germanii de aici se adună de fiecare dată la sediul forumului care le este ca a doua casă, locul unde se regăsesc din punct de vedere cultural şi unde au uşa larg deschisă şi pentru toţi cei ce le sunt prieteni, indiferent de etnie.

La 21 de ani de la reunificarea Germaniei, istoria s-a repetat. Sărbătorită în avans, la 1 octombrie, Ziua Naţională a patriei mamă a fost marcată de această dată în spiritul unei alte mari coordonate ce defineşte viaţa culturală şi socială a Germaniei: Oktoberfest. O tânără membră a comunităţii germane de la Constanţa a vorbit oaspeţilor despre cele două componente ale identităţii germane contemporane. Le-a îmbinat cu simţ artistic şi literar şi le-a asortat lingvistic, politic şi social, astfel încât şi cele mai exigente gusturi să fie satisfăcute. S-a vorbit deopotrivă în limba lui Goethe, dar şi în blajinul grai românesc, oaspeţii au trăit din plin atmosfera de sărbătoare şi au urmărit cu băgare de seamă întreaga suită de evenimente pregătite pentru marea sărbătoare.

Cel care a „instrumentat” acest caz şi care la fiecare manifestare se străguieşte să aducă cât mai mult din cultura îndepărtatei Germanii este Walter Rasttater, preşedintele filialei Constanţa a Forumului Democrat German. Şi de data aceasta, preşedintele forumului de la malul mării a deschis evenimentul cu câteva cuvinte de întâmpinare şi de mulţumire adresate deopotrivă colegilor de la forum care formează împreună o echipă, dar şi oaspeţilor care au răspuns invitaţiei.

Spiritul Oktoberfest de la Constanţa a fost dat de pregătirile culinare specifice acestei mari manifestări din Germania.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.