Proiecte noi și discuții tête-à-tête, în cadrul vizitei președintelui Traian Băsescu în Turcia

Președintele Traian Basescu și omologul său Abdullah Gul

Prezent timp de două zile la Ankara și la Istanbul, președintele Traian Băsescu a discutat cu omologul său turc Abdullah Gül și cu premierul Recep Tayyip Erdoğan despre relațiile bilaterale marcate de un permanent trend ascendent, despre dialogul politic activ dintre cele două state, dar și despre cazul Geamiei Hunchiar din Constanța.

În perioda 12-13 decembrie, la invitația omologului său Abdullah Gül, Preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită oficială în Republica Turcia. Din delegația oficială au mai făcut parte Ministrul de Externe Teodor Baconschi, cel al Economiei, Industriei şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, deputații Iusein Ibram (Uniunea Democrată Turcă din România) şi Aledin Amet (Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România), consilieri, precum și Ambasadorul Republicii Turcia la București, Ömür Șölendil.

O nouă geamie în București și o biserică la Istanbul

În prima zi a vizitei, Preşedintele României şi membrii delegației oficiale au fost primiți cu onoruri militare de Preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül. În cadrul întrevederii, cei doi preşedinți au reconfirmat că relațiile bilaterale sunt excelente şi sunt caracterizate de un dialog politic activ. Numai în acest an, trei miniştri turci, cel al Transporturilor, Ministrul de Externe şi Ministrul Culturii au efectuat vizite oficale în România şi au avut întâlniri cu omologii lor români. Discuțiile bilaterale dintre cei doi şefi de stat au inclus subiecte precum cooperarea regională şi evoluțiile din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii precum şi prelungirea vizelor de muncă în România pentru cetățenii turci de la un an la cinci, deschiderea unui nou punct RO-RO pe linia Samsun-Constanța, Clinica de Oftalmologie „Europe Eye” deschisă, de curând, la Bucureşti, investiție cu capital turcesc, construcția unei geamii în Bucureşti şi a unei biserici la Istanbul.

Hunchiar, pe agenda președinților

Un alt subiect abordat de preşedintele Turciei a fost situația Geamiei Hunchiar din Constanța, monument istoric aparținând comunității musulmane, subiect intens mediatizat chiar şi în presa internațională. Preşedintele Traian Băsescu a promis că va studia situația şi deciziile Justiției în ceea ce priveşte construcția modernă din imediata apropiere a lăcaşului de cult musulman.

Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Turcia

În cadrul întâlnirii, cei doi preşedinți au semnat Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Turcia, parteneriat ce fixează ca domenii prioritare de cooperare: politica externă, justiția şi afacerile interne, politica militară şi de securitate, economia, energia, protecția mediului, cultura şi ştiința. Tot în cadrul întrevederii, Preşedintele României a reafirmat sprijinul ferm al țării noastre pentru aderarea Turciei la UE. Ambele părți au remarcat contribuția comunității turce din România şi a celei române din Turcia, la apropierea relațiilor dintre cele două țări şi la consolidarea legăturilor de prietenie statornică. Chiar în urmă cu o lună de zile în sprijinul acestor relații tradiționale au fost deschise la Bucureşti şi Constanța Centre Culturale „Yunus Emre”.

Tot la Ankara, Preşedintele Băsescu şi membrii delegației oficiale au depus o coroană de flori la Mausoleul lui Atatürk şi au vizitat ansamblul muzeal ridicat în onoarea primului Preşedinte din istoria Turciei.

Băsescu – Erdoğan, discuții tête-à-tête

Conform declarațiilor deputatului Iusein Ibram întâlnirea preşedintelui Băsescu cu premierul Recep Tayyip Erdoğan s-a desfăşurat tête-à-tête datorită stării de sănătate a premierului turc, care a suferit de curând o complicată intervenție chirurgicală. Convorbirea s-a desfăşurat la Istanbul şi potrivit unui comunicat de presă discuțiile au vizat „stadiul proiectelor economice aflate în derulare”, cei doi oameni de stat exprimându-şi interesul pentru „realizarea unor conexiuni pe magistralele de transport de energie electrică precum şi pentru implementarea unor proiecte convenite la nivel european pentru gazoductul Nabucco”. În cea de a doua zi a vizitei oficiale, demintarii români au participat la Istanbul, la Forumul Economic Turcia- România, unde Preşedintele Băsescu şi-a exprimat interesul pentru sporirea investițiilor turceşti în România. Vizita oficală a mai cuprins întâlniri cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, şi cu membrii comunității române din Turcia.

 

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.