Oficiali români și turci și refugiați musulmani din Ucraina, invitații Uniunii Democrate Turce din România la iftar

Tradiția cinei specifice postului din Luna Sfântă Ramazan, oferită de musulmanii din România prietenilor comunității, a fost reluată anul acesta, evenimentul fiind organizat de data aceasta la Constanța, vineri, 29 aprilie 2022, de către Uniunea Democrată Turcă din România. Au răspuns invitației organizatorilor reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Legislativului, ai administraţiei publice centrale şi locale, ai mediului universitar şi ai celui de afaceri, diplomați turci acreditați în România, precum şi personalităţi ale comunităţii turce din țara noastră.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă transmis de UDTR, au răspuns invitației la iftar și cei 60 de etnici tătari refugiați din Ucraina, care sunt cazați la un hotel din Eforie, prezența lor la eveniment fiind salutată în mod oficial de însuși consilierul prezidențial Sergiu Nistor. „Profit de prezenţa în mijlocul nostru a celor care au aflat la comunitatea musulmană din Dobrogea refugiu din calea barbariei războiului, pentru a-i saluta, a le spune că au în România loc de adăpost şi alinare şi că vor găsi ei şi toţi cetăţenii ucraineni solidaritate şi sprijin din partea poporului şi statului român. Respectarea credinţelor religioase înseamnă înainte de toate respectul pe care îl datorăm demnităţii persoanei şi drepturilor fundamentale ale omului. În regiunea istorică a Dobrogei ni se oferă un exemplu grăitor de convieţuire între majoritatea românească şi minorităţile naţionale, ca şi o frumoasă mostră de dialog interconfesional”, a transmis oficialul român, în deschiderea evenimentului. În continuare, consilierul prezidențial a felicitat comunitatea musulmană din România şi pe liderii religioşi şi laici pentru „exerciţiul exemplar al convieţuirii prin care contribuie consistent la binele comun”.

Victor Opaschi: „Un semnal de pace, de toleranţă şi armonie interetnică şi intercomunitară”

„Întâlnirea din această seară, în jurul mesei de iftar din Luna Sfântă a Ramadanului, arată în cel mai fericit mod cum celebrarea publică a unor convingeri religioase poate fi un prilej al deschiderii, al cooperării şi al bunelor relaţii comunitare, un semnal de pace, de toleranţă şi armonie interetnică şi intercomunitară”, a spus și secretarul de stat Victor Opaschi.

Potrivit aceluiași comunicat de presă, Muftiul Muurat Iusuf a felicitat iniţiativa Uniunii Democrate Turce din România şi a subliniat faptul că atât instituţia pe care o reprezintă, cât şi cele două uniuni, turcă şi tătară, se alătură efortului comun al statului şi al societăţii româneşti în ansamblu pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni. Muftiul Cultului Musulman din România a afirmat: „Instituţia noastră este alături de alte organizaţii islamice din Uniunea Europeană care militează pentru pace şi încetarea acestui război ce poate avea urmări şi pierderi importante pentru întregul continent european. Totodată, ne bucurăm că la această activitate sunt prezenţi şi reprezentanţii statului turc, prin participarea Excelenţei Sale, doamna Ambasador Füsun Aramaz, şi a Consulului General, domnul Emre Yurdakul, care acordă o atenţie aparte comunităţilor turce şi tătare din România precum şi tătarilor crimeeni, Turcia fiind un pilon important în ceea ce priveşte asigurarea securităţii la Marea Neagră, având un rol activ în cadrul NATO alături de România şi ceilalţi aliaţi”. În încheierea alocuţiunii sale, muftiul Muurat Iusuf i-a felicitat pe liderii UDTR pentru susţinerea şi promovarea valorilor culturale şi tradiţiilor comunităţii turce care se vor transmite şi generaţiilor viitoare, pentru conservarea identităţii etnice şi buna convieţuire în cadrul familiei euro-atlantice. Totodată, muftiul a mulţumit Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi autorităţilor locale pentru atenţia şi sprijinul pe care îl acordă Cultului Musulman şi comunităţilor turce şi tătare din România.

Füsun Aramaz: „Autorităţile române au dat dovadă de cooperare exemplară”

Cuvinte de laudă la adresa autorităților române în actualul context al războiului din Ucraina a avut și Ambasadorul Republicii Turcia în România, ES Füsun Aramaz. „Autorităţile române au deschis porţile tuturor, fără nicio discriminare, şi au dat dovadă de cooperare exemplară. Doresc să profit de această ocazie pentru a mulţumi din inimă autorităţilor implicate pentru sprijinul acordat în evacuarea cetăţenilor noştri şi în special a tătarilor din Crimeea”, a declarat diplomatul turc. Füsun Aramaz a mai mulţumit şi oamenilor de afaceri, organizaţiilor non-guvernamentale şi cetăţenilor turci care s-au implicat sub coordonarea Ambasadei şi Consulatului General de la Constanţa în evacuarea refugiaţilor din Ucraina. În încheiere, diplomatul a afirmat: „Modelul dobrogean care reuneşte de secole în armonie culturi şi religii diferite reprezintă un stil de viaţă. Mulţumim statului român pentru că face posibilă sărbătorirea Ramazanului aici. Doresc ca Sărbătoarea Ramazanului să aducă aici şi în toată lumea pace şi bucurie!”.

Oaspeți la iftarul oferit de UDTR

Printre cei care au răspuns invitației președintelui UDTR Fedbi Osman și deputatului Iusein Ibram s-au mai regăsit: Silviu Vexler, deputatul Federației Comunităților Evreiești din România, Dincer Geafer, subsecretarul de stat al DRI, Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Ştefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, Şenol Ali și Timur Memet, subprefecţii județelor Constanța și Tulcea, Sorin Mihai, inspectorul şcolar general, conf.univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice (UOC), prof.univ. dr. Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, directorul Muzeului de Istorie Militară Constanța, Constantin Scurtu, Emre Yurdakul, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Corina Martin, consulul onorific al Kazahstanului la Constanţa, Hasan Burak Ceran, coordonatorul Biroului TIKA Bucureşti, Tuna Balkan, directorul Centrului Cultural „Yunus Emre” Constanţa, dar şi Guven Gungor, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) Bucureşti, Sevil Shhaideh, vicepremierul României în perioada ianuarie – iunie 2017, generalul (r) Nezir Gelaledin şi locotenent-comandor ing. Sevghin Osman – Şef Birou Direcţia pentru cooperare internaţională în domeniul apărării – Departamentul pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale (MAp.N).

Sursa foto: Facebook UDTR

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.