Noul Cimitir musulman din Medgidia, aproape de finalizare

La iniţiativa filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco -Musulmani din România (UDTTMR), în anul 2002, Consiliul Local Municipal a decis ca musulmanii din localitate să beneficieze de un teren pentru amenajarea unui nou cimitir. Astăzi, lucrările sunt aproape de finalizare, iar comunitatea va avea, în scurt timp, nu numai un cimitir nou, dar şi o casă mortuară.

„E drept că a fost foarte multă muncă şi implicare pentru a ajunge astăzi aici, dar suntem bucuroşi că am reuşit în demersurile noastre. Am reuşit să-i implicăm în acest proiect atât pe reprezentanţii autorităţilor, cât şi numeroşi sponsori şi mai ales aproape 1.000 de familii de turci şi tătari din localitate care au donat bani în scopul finalizării lucrărilor într-un timp cât mai scurt. Am putea spune că suntem un exemplu de colaborare şi de implicare într-un proiect de interes comun”, a declarat preşedintele UDTTMR Medgidia, Erol Murad.

Pentru noul aşezământ au fost alocaţi 22.450 metri pătraţi de teren. Piatra de temelie a fost pusă, pe 20 iulie 2009, în prezenţa a numeroase personalităţi: primarul Marian Iordache, viceprimarul Sorin Ţuţuianu, preşedintele UDTTMR, Varol Amet, preşedintele UDTTMR Medgidia, Erol Murad, deputatul Aledin Amet, Muftiul Muurat Iusuf şi alţi reprezentanţi ai comunităţii  musulmane.

„Actualul cimitir musulman este ocupat la capacitate maximă şi de aceea era necesar să construim un nou cimitir. Este bine că am ajuns la acest moment al punerii pietrei de temelie. Vă asigur că atât eu, cât şi viceprimarul, precum şi consilierii locali, vom contribui la realizarea acestui obiectiv, cu speranţa că noul cimitir musulman va fi inaugurat până cel mai tîrziu la jumătatea anului viitor”, a spus edilul Marian Iordache la momentul punerii pietrei de temelie.

La rîndul său, deputatul Aledin Amet a declarat că Medgidia este centrul comunităţii musulmane din România, motiv pentru care realizarea acestui obiectiv va fi foarte importantă. La amenajarea noului cimitir musulman, alături de administraţia locală o contribuţie însemnată a avut-o deputatul UDTTMR Aledin Amet, Asociaţia „Kardeşlik”, Preşedintele TIAD Dobrogea Haci Vural, membrii comunităţii musulmane din localitate, ing. Bechiş Nedret, cel care efectuează lucrările din cadrul cimitirului, dar şi casa mortuară şi alţi sponsori.

Vechiul cimitir avea o vechime de aproximativ 600 de ani. Noul aşezământ este situat în perimetrul cuprins între Strada Teilor – Strada Văii – Şoseaua de centură – Unitatea Militară 1254.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.