Mesaje de pace și îndemn la toleranță, de Ramazan Bayram

Luna Ramazan s-a încheiat! De duminică, 19 august până marți, 21 august, musulmanii din întreaga lume petrec în compania prietenilor și familiei, merg în vizite și pe toate mesele se vor găsi, printre altele, tradiționalele baclavale, specifice Ramazan Bayram-ului (sau Șeker Bayramı sau Bayramul dulce).

Cele 30 de zile de post și rugăciune specifice Lunii Ramazan s-au încheiat sâmbătă, 18 august. În tot acest răstimp, musulmanii din întreaga lume au postit de la răsăritul până la apusul soarelui, iar fiecare seară au dedicat-o familiilor și prietenilor, în compania cărora au servit tradiționala cină denumită iftar. Considerată cea mai sfântă lună a anului islamic, Luna Ramazan a fost bun prilej pentru credincioșii musulmani să se apropie mai mult de învățăturile profetului, potrivit cutumelor religioase fiecare zi fiind dedicată în mare parte citirii Cărții Sfinte, Coranul. Geamiile și-au deschis, astfel, porțile zi și noapte, iar credincioșii musulmani au participat în număr foarte mare la slujbele specifice acestei perioade.

În tot acest timp, atât Muftiatul Cultului Musulman din România, dar și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România și Uniunea Democrată Turcă din România au organizat mese de iftar și alături de Ambasada SUA la București și de Ambasada Republicii Turcia la București și Consulatul de la Constanța au împărțit pachete în diferite localități din județele Constanța și Tulcea.

Prima zi de Ramazan Bayram (19 august) va fi marcată, așa cum cere tradiția, în familie și mergând în vizite la rudele vîrstnice, după ce dis de dimineață credincioșii musulmani vor merge prima dată la geamie. Slujba de Ramazan Bayram va fi oficiată, potrivit unui comunicat de presă remis de Muftiatul Cultului Musulman din România, la ora 06,57.

„Un Bayram fericit!”

La ceas de sărbătoare, liderii uniunilor turcă și tătară și liderul religios al musulmanilor din România transmit câte un mesaj tuturor celor care începând de duminică și până marți marchează marea sărbătoare a lumii Islamice care este Ramazan Bayramul:

„După o lună întreagă de post și rugăciune, comunitatea musulmană încheie această perioadă cu trei zile de sărbătoare. Ramazan Bayramul, sărbătorit anul acesta în perioada 19 – 21 august, este prilej pentru noi toți, musulmanii din România, dar și din întreaga lume , să ne așezăm la aceeași masă cu membrii familiei și cu prietenii și să ne bucurăm deopotrivă de bucatele alese și de tradițiile specifice acestor zile de sărbătoare. Cu acest prilej, transmit, în calitate de președinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, atât comunității tătare, dar și întregii comunități musulmane, un mesaj de pace și un îndemn la toleranță, să ne bucurăm împreună, așa cum o facem de sute de ani, de bogăția spirituală a zonei în care trăim, să fim aceeași mare familie multiculturală care a făcut celebră Dobrogea, să ne păstrăm, totodată, identitatea, dar și respectul pentru cel de alături, indiferent de religie sau etnie!”, este mesajul președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, adresat tătarilorii comunități musulmane din România, alături de tradiționala urare „Ramazan Bayramınız Kayırlı Bolsın!”, pentru tătari și  „Ramazan Bayramınız Mübarek Olsun!”, pentru turci.

„Ramazan Bayramınız Mübarek Olsun!”, le transmite și Osma Fedbi membrilor comunității turce din țara noastră.

Șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, transmite și el credincioşilor musulmani tradiționala urare „Ramazan Bayram Kayırlı Bolsın!”, „Ramazan Bayram Hayırlı ve Mübarek Olsun!”, „Un Bayram fericit!”, „Eid Mubarak!“. De asemenea, cu ocazia acestei mari sărbători, Muftiul  Iusuf Muurat adreseaza un îndemn la pace, înţelegere, respect şi iubire faţă de semeni, indiferent de apartenența lor  religioasă.

„Folosesc acest prilej pentru a transmite salutul meu repectuos preşedintelui Republicii Tucia, Excelenţa Sa Abdullah Gül, şi premierului Recep Tayyip Erdogan, precum şi tuturor ambasadelor acreditate la Bucureşti, care sărbătoresc Ramazan Bayram-ul sau sunt alături de noi la acest eveniment  religios”, a mai transmis muftiul Muurat Iusuf.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.