Kureşul, primul sport tradiţional care ar putea deveni sport de performanţă

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO delegaţie de la Ministerul Tineretului şi Sportului a participat, la începutul lunii iulie, la prima vizionare a unor competiţii de lupte tradiţionale tătăreşti – kureş în vederea întocmirii documentaţiei aferente pentru acordarea avizului favorabil pentru recunoaşterea ramurii sportive „kureş”.

Delegaţia a fost formată din Cristian Bocşa, consilier în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, membru în Comisia Naţională de Recunoaştere a Practicării de noi Ramuri Sportive în România, şi Viorel Tomescu, de asemenea, consilier în cadrul aceluiaşi minister. Cei doi au asistat la competiţiile organizate de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în localităţile 23 August, Tuzla şi Topraisar.

Cei doi reprezentanţi ai ministerului au ţinut să evidenţieze buna organizare a competiţiilor şi faptul că, urmare a amplorii pe care o au aceste competiţii, şansele sunt foarte mari pentru kureş să se transforme dintr-un sport tradiţional într-unul de performanţă. Consilierii MTS au precizat că până la finalul anului se vor face şi celelalte două vizionări, după care se va întruni comisia în vederea acordării avizului favorabil. Odată primit avizul favorabil, vor urma trei ani de organizare propriu-zisă a federaţiei, cluburilor sportive, precum şi legitimarea sportivilor.

Dacă va intra în categoria sporturilor profesioniste, kureşul va fi primul sport tradiţional care va ajunge la acest nivel.

În legătură cu acest demers al UDTTMR, preşedintele uniunii, Gelil Eserghep, a declarat: „Kureşul este un sport tradiţional, este specific tătarilor, dar, aşa cum se poate vedea, la competiţiile organizate de noi se înscriu din ce în ce mai mulţi concurenţi, de diferite etnii. Am reuşit ca cel puţin aici, în Dobrogea, să îl promovăm la o scară foarte largă şi prin el să ne promovăm din punct de vedere identitar. Trecerea kureşului de la statutul de sport tradiţional la cel de sport de performanţă este o dorinţă mai veche a noastră. Acum, odată demarate demersurile, sperăm ca până la finalul anului să primim avizul favorabil din partea ministerului, după care să ne constituim în federaţie şi să începem înfiinţarea de cluburi sportive în cât mai multe judeţe din ţară. Este un pas important pe care îl vom face în lumea sportului, atât la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional”.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.