Premiul „Mehmet Niyazi” ajunge, anul acesta, peste ocean

Prof. Dr. Kemal Karpat

La 80 de ani de la moartea poetului, pedagogului și ziaristului Mehmet Niyazi, premiul care îi poartă numele va merge anul acesta la o altă personalitate a vieții culturale a comunității tătare din România: prof. dr. Kemal Karpat.

Începând din 2008, în fiecare an, la sfârșit de noiembrie, la Medgidia are loc decernarea Premiului pentru literatură „Mehmet Niyazi”, acțiune organizată de filiala locală a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Anul acesta evenimentul este programat pentru ziua de sâmbătă, 3 decembrie, prilej cu care va avea loc un moment solemn la mormântul poetului, urmat de o masă rotundă în cadrul căreia se va vorbi despre viața și opera poetului tătar, iar copii din cadrul școlii comunitare de limba tătară vor recita poezii al căror autor este Mehmet Niyazi.

Organizatorii au decis pentru anul acesta ca premiul să treacă oceanul, dar în ciuda distanței el să rămână tot în sânul comunității tătare. Alesul este astfel prof. dr. Kemal Karpat, istoric, în prezent profesor al Facultăţii de Istorie din cadrul Universității Wisconsin din SUA. Premiul va fi ridicat de către prof. dr. Tasin Gemil, de asemenea o personalitate a tătarilor din România, care, alături de alți oaspeți de seamă, va participa și la ediția de anul acesta a Premiului „Mehmet Niyazi”.

Despre Mehmet Niyazi

Născut în 1878 în satul Aşşîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de ţărani săraci, poetul, pedagogul și ziaristul Mehmet Niyazi a militat pentru promovarea culturii şi identităţii tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, dar şi în România.
Premiul, instituit printr-o lege inițiată de deputatul UDTTMR Aledin Amet, reprezintă o recunoaştere atât a personalităţii lui Mehmet Niyazi, cât şi un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.