23 aprilie – zi de sărbătoare pentru copii, în Turcia

Și în România, sărbătoarea este marcată prin acțiuni organizate de UDTTMR și UDTR

23 aprilie este, an de an, zi de sărbătoare pentru copiii din Turcia. Începând din 1920, ziua de 23 aprilie este dedicată copiilor, cel căruia i-a aparținut această inițiativă fiind nimeni altul decât primul președinte al Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk.

La 23 aprilie 1920 s-a reunit pentru prima dată Parlamentul turc, consfinţind independenţa şi suveranitatea Turciei. După acest eveniment, Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, a dedicat această zi copiilor, în semn de respect pentru generaţiile tinere care reprezintă viitorul unei naţiuni.

Iar dacă în Turcia sărbătoarea este marcată cu mult fast, și în România, uniunea turcă (UDTR), dar și cea tătară (UDTTMR) organizează an de an în colaborare cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța acțiuni dedicate celor mai mici membri ai celor două comunități. Anul acesta, la Constanța, organizatorii au pregătit un program special sărbătoriților pentru joi, 26 aprilie. De asemenea, începând de anul acesta, sărbătoarea este marcată și în cadrul unor manifestări organizate de Centrul Cultural „Yunus Emre”, deopotrivă la Constanța și la București.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.