Zile de sărbătoare pentru tătarii din România

Manifestările dedicate Zilei Etniei tătare din România au debutat încă de la sfârșitul săptămânii trecute, ele urmând a culmina cu evenimentele pregătite de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România prin organizația centrală și prin filialele sale pentru marți, 13 decembrie.

 

Sâmbătă, 10 decembrie, la sediul UDTTMR, a avut loc a cincea ediție a simpozionului „Din istoria tătarilor”, manifestare în cadrul căreia a fost lansat și volumul II al lucrării care a dat și numele simpozionului. Profesori universitari, oaspeți de seamă din mediul cultural și universitar constănțean au răspuns invitației organizatorilor și au vorbit, alături de liderii comunității tătare despre istoricul acestei comunități.

Pentru toți cei interesați să-și completeze cunoștințele de istorie cu acest capitol dedicat tătarilor, la sediul UDTTMR se găsește volumul „Din istoria tătarilor”, care se distribuie gratuit.

Ziua de sâmbătă a continuat cu o altă manifestare, organizată în cinstea Sărbătorii Etniei Tătare. Un concurs de recitare de poezii în limba tătară a reunit copii de la cele mai fragede vârste de la filiale UDTTMR din județ.

Duminică, la sediile mai multor filiale UDTTMR au avut loc manifestări dedicate aceleiași Sărbători a Etniei Tătare din România.

Marți, 13 decembrie, va fi însă ziua cea mare. Cum data de 13 decembrie este declarată prin lege Sărbătoarea Etniei Tătare din România, pentru această zi, UDTTMR a pregătit următorul program:

Ora 14.00: Ceremonial religios la Monumentul Eroilor Musulmani din Cimitirul central al municipiului Constanţa ;

Ora 15.00: Deschiderea programului dedicat Zilei Etniei Tătare din România, la sediul central al UDTTMR

Ora 15.30: Lansarea volumului  ,,Tătarii în izvoarele arhivistice româneşti’’ – Volumul I ,,Comunitatea musulmană în Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii’’ – editori : prof.univ.dr. Valentin Ciorbea, dr. Laura Stancu şi drd. Aledin Amet, prin finanţarea U.D.T.T.M.R.

De asemenea, vor avea loc manifestări și în alte filiale din județ, precum Medgidia, Castelu, Valu lui Traian.

Sărbătoarea etniei tătare din România a căpătat caracter oficial în 2006, odată cu adoptarea Legii nr. 453, iniţiată de deputatul tătar Aledin Amet. Aşa cum a subliniat şi iniţiatorul, adoptarea acestei legi reprezintă o premieră pentru tătarii de pretutindeni şi un motiv de mândrie pentru cei din România. Data nu a fost aleasă întâmplător, 13 Decembrie având o semnificaţie aparte pentru tătarii crimeeni. În 1917, la această dată, Parlamentul Tătarilor Crimeeni a proclamat Republica Tătarilor Crimeeni şi a aprobat constituţia statului. Tătarii care s-au stabilit în România de-a lungul timpului sunt majoritari originari din Crimeea.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.