UDTR a împărțit tradiționalul Așure

A devenit o tradiţie pentru comisia de religie din cadrul Uniunii Democrate Turce din România să marcheze în fiecare an, una dintre cele mai iubite sărbători care urmează „Sărbătorii Sacrificiului”,  „Aşure”. Vineri, 9 decembrie circa 50 de turcoaice au onorat invitaţia UDTR la aşure. Printre invitaţi s-a aflat şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, şi viceconsulul Şebnem Manav. În debutul evenimentului, consulul general Füsun Aramaz şi-a exprimat bucuria de a se afla alături de doamnele din comunitatea turcă şi le-a mulţumit pentru efortul de a contribui şi în acest an cu produse de patiserie şi mâncare tradiţională la târgul de binefacere organizat de consulatele generale  şi onorifice din Constanţa în parteneriat cu Instituţia Prefectului.

Aşure este un desert pe care turcoicele îl pregătec după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie de la mamă la fiică şi care conţine în compoziţie minim nouă ingrediente. Dintre acestea nu lipsesc: grâul, năutul, caisele ucate, migdalele, nucile, smochinele, apa de trandafiri şi stafidele. Desertul se pregăteşte în casele musulmanilor timp de o lună începând cu a zecea zi din luna Muharrem a calendarului islamic şi se împarte.

La baza sărbătorii stă legenda pe care o întâlnim în „Cărţile Sfinte” ale evreilor (Tora), creştinilor (Evanghelie) şi musulmanilor (Coranul)  a legendarului Noe care ajunge după potop cu arca pe uscat şi pregăteşte mâncare din ultimele alimente rămase pe corabie. În zilele în care se împarte deliciosul desert musulmanii din Dobrogea obişnuiesc să interpreteze cântece cu caracter religios, dar şi laic.

Participantele la evenimentul organizat de UDTR au avut posibilitatea să serveasă aşure preparat după reţeta doamnei Islam Emine, dar şi plăcintă cu brânză şi baclavale pregătite după reţete tradiţionale. Printre invitate s-au aflat Melec Amet, preşedintele comisiei de femei din cadrul UDTR, preşedintele comisiei de cultură din cadrul uniunii, reprezentante ale UDTTMR şi membre ale comunităţii turce.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.