Proiect derulat de DRI pentru promovarea multilingvismului, cu prilejul Zilei Internaționale a Limbii Materne

multilingualism_resized

Sursa foto: ec.europa.eu

Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) marchează, anul acesta, Ziua Internațională a Limbii Materne, printr-un proiect online de promovare a interculturalității și multilingvismului, proiect care a debutat la începutul lunii februarie și care urmează a se desfășura până în data de 21 februarie, când este marcată această sărbătoare.

Potrivit paginii de internet a instituției, DRI își dorește „să încurajeze folosirea limbii materne în toate domeniile, precum şi să elogieze eforturile tuturor celor care, prin activităţile pe care le desfăşoară, promovează limba maternă şi dialogul intercultural”. În acest context, toate minoritățile etnice din România au fost invitate să transmită un mesaj atât în limba maternă, cât și în limba română, acesta urmând a fi publicat pe site-ul Departamentului pentru Relații Interetnice.

„Limba maternă şi cultura sunt componente esenţiale în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Însuşirea limbii materne precum şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. Există obiceiuri, există tradiţii care se păstrează şi se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală”, se mai arată pe site-ul DRI, în descrierea proiectului.

Ziua de 21 februarie a fost proclamată Ziua Internațională a Limbii Materne în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din data de 17 noiembrie 1999. „Cu acest prilej, statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare”, se mai precizează pe site-ul Departamentului pentru Relații Interetnice.

Mesajele transmise de către minoritățile naționale pentru acest proiect pot fi citite aici.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.