Asociația „Drumul Mătăsii” – istoria și perspectivele unui proiect milenar

Diplomați străini acreditați la București, oficiali ai statului român, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și ai societății civile, personalități de seamă ale vieții științifice și culturale românești și internaționale, toți au luat parte, săptămâna trecută, la lansarea oficială a Asociației „Drumul Mătăsii”. Activitatea ONG-ului, care este o inițiativă privată, gândită ca un mijloc de promovare a legăturilor pe multiple planuri dintre Europa și Asia, a fost inaugurată cu o conferință științifică internațională derulată în jurul mult prea generosului subiect „Drumul Mătăsii – istorie și perspective”.

„Este cât se poate de limpede pentru toată lumea faptul că relațiile dintre Europa și Asia dobândesc o însemnătate din ce în ce mai mare. Marele continent asiatic se află într-o dinamică semnificativă. În Asia s-au născut și s-au dezvoltat multe din marile civilizații ale omenirii. Suntem datori să recunoaștem contribuția extraordinară a popoarelor asiatice la progresul umanității, atât în trecut, cât și în prezent. Asia are nu numai resurse naturale uriașe, ci și un potențial uman extraordinar”, a spus, în cuvântul său de deschidere, președintele Asociației „Drumul Mătăsii”, Metin Apti. Mergând, astfel, pe urma vechilor caravane, care au purtat cu ele deopotrivă mărfuri, dar și idei și ideologii, simpli călători sau negustori, dar și învățați ai vremii, fondatorii Asociației „Drumul Mătăsii” își propun să revigoreze astăzi un proiect milenar și să-i confere României un statut aparte, făcând-o parte a acestuia.

Oaspeți de seamă la lansare

Inaugurarea oficială a asociației s-a bucurat atât de o locație aleasă, Sala Le Diplomat a Hotelului Hilton, dar și de oaspeți pe măsură. Printre ei, diplomați străini acreditați la București, în mare parte reprezentanți ai statelor străbătute de „Drumul Mătăsii”, academicienii Dan Berindei și Răzvan Theodorescu, fostul consilier prezidențial Zoe Petre, actualul consilier prezidențial Iulian Fota, secretarul de stat pe probleme europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Toți vorbitorii au salutat inițiativa înființării asociației și au punctat importanța pe care aceasta o are și, așa cum a ținut să menționeze consilierul prezidențial Iulian Fota, faptul că proiectul se pliază pe politica externă a României. „Din dubla mea calitate, aceea de consilier prezidențial și președinte al Fundației Internaționale de cooperare și parteneriat pentru Marea Neagră și Marea Caspică vreau să asigur Asociația «Drumul Mătăsii» de colaborare, de sprijin, pentru că ceea ce dânșii își propun să facă este important pentru noi toți ca țară, dar și ca cetățeni”, a menționat Iulian Fota.

Lumea de lângă noi…

În trecut, „Drumul Mătăsii” a fost în primul rând o importantă rută comercială, cea mai veche de altfel, care a legat Asia de Europa prin intermediul negoțului la început și mai apoi și prin cultură. În prezent însă, oportunitățile de cooperare între statele de pe această rută trebuie să vizeze nu numai dezvoltarea în domeniul economic și cel cultural, ci și în ceea ce privește societatea civilă, după cum a precizat secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu. „Proiectul refacerii «Drumului Mătăsii» în secolul XXI rămâne circumscris reperelor care l-au consacrat istoric. Transportul mărfurilor și comerțul au fost, de fapt, instrumente pentru realizarea unui proiect mai amplu care presupune o contaminare valorică pe segmentul de cultură, schimb de idei pentru accesul și deschiderea către lumi care aparent au o mentalitate diferită, dar care, în realitate, sunt foarte apropiate de modul nostru de gândire. Este o finalitate fericită care a depășit intenționalitatea gândită strict din punct de vedere comercial sau economic. Întreg procesul «Drumului Mătăsii» a fost, de fapt, un parcurs care a adus o îmbogățire ce trascende segmentul strict material – deschidere spre valorile celuilalt, consacrarea unui drum al civilizațiilor și al culturilor”, a adăugat reprezentantul MAE, care a felicitat conducerea asociației, formată din președintele Metin Apti și vicepreședinții prof. univ. dr. Tasin Gemil, Vasile Soare și Andreea Nistor.

„Drumul Mătăsii” – Istorie și perspective

Lansarea oficială a asociației a fost urmată de Conferința Științifică Internațională „Drumul Mătăsii – istorie și perspective”. Amfitrion, de această dată, a fost prof. univ. dr. Tasin Gemil, vicepreședinte al Asociației „Drumul Mătăsii”, director al Institutului de Turcologie și Studii Central – Asiatice din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, fost ambasador al României în Azerbaijan și Turkmenistan.

Așa cum spune și titlul conferinței, participanții au prezentat lucrări care au acoperit o vastă tematică oferită de însuși subiectul „Drumul Mătăsii”. De la aspecte economice, la cele educaționale, de la cultură și tradiții la descoperiri arheologice și religie, de la istoricul mătăsurilor la realitatea politică, economică și socială din zona Asiei Mici, toate acestea au oferit participanților oportunitatea de a fi, deopotrivă, parte a istoriei și viitorului acestui îndrăzneț proiect.

S-au așezat la aceeași masă, pe parcursul celor două zile de conferință, participanți din Turkmenistan, Azerbaijan, Uzbekistan, Kazahstan, Turcia, Bosnia-Herțegovina și, bineînțeles, România.

De la învățăturile lui Confucius…

Când vine vorba despre „Drumul Mătăsii”, invariabil, gândul îți zboară la China, ținuturile în care, cel mai probabil, se formau caravanele care porneau spre Europa. Și astăzi, China își adjudecă un rol important la nivel mondial, atât în economie, cât și în spațiul cultural. Pornind de la aceste premise, profesor Shaozhong Feng, directorul Institutului „Confucius”, care funcționează la Cluj-Napoca, în cadrul Universității „Babeș Bolyai”, a vorbit atât despre influențele învățăturilor lui Confucius, dar și despre rolul actual al institutului care poartă numele marelui filozof chinez, instituție care are filiale în toate cele patru zări ale lumii, printre care și în România, despre ritualul ceaiului și despre mâncarea tradițională, despre muzica și pictura chineze, despre tradiții și arte.

Tot la Cofucius a făcut referire în lucrarea sa și prof. univ. dr. Vasile Chiș care a abordat subiectul „Drumul Mătăsii” prin prisma impactului acestuia asupra educației în trecut și în prezent. „Drumul Mătăsii” a fost, printre altele și loc de întâlnire a diferitelor religii, cel care a readus în prim plan această componentă la conferința de la București fiind prof. dr. Paul Brusanowski, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Ideologii, culturi, religii… OAMENI…

Participarea unor personalități precum prof. dr. Veniamin Ciobanu, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, a prof. dr. Călin Felezeu, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, a prof. dr. Eugen Nicolae, prof. dr. Rodica Pop, consul onorific al Mongoliei la București, fostul ambasador Vasile Soare, care este și vicepreședinte al asociației nou înființate, au garantat succesul unei întâlniri de înaltă ținută, menită atât a descinde în trecut, dar și a explora viitorul, prin identificarea oportunităților de valorificare a „Drumului Mătăsii” de către România.

Din Uzbekistan, s-a înscris la conferință Dr. Șahin Mustafayev, director al Institutului Internațional pentru Studii Central – Asiatice UNESCO, Samarkand, iar din Bosnia – Herțegovina a participat la întâlnire fostul ambasador în Turcia și Iran, Hajrudin Somun.

O intervenție deosebit de importantă cu privire la situația actuală dintr-o zonă deosebit de importantă pentru revigorarea „Drumului Mătăsii” a venit din partea reprezentantului Kazahstanului la conferință, Dossym Satpayev, care a pus pe tapet o realitate destul de dură. El a vorbit despre problemele care „guvernează” cele cinci țări din Asia Centrală – Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan și Tadjikistan. Criza apei, politicile nearmonizate dintre state și terorismul pot îngreuna, în opinia vorbitorului din Kazahstan, revigorarea „Drumului Mătăsii”. În același timp, însă, proiectul în sine poate fi o salvare pentru Asia Centrală, după cum a precizat același vorbitor.

Conferința care a marcat lansarea oficială a Asociației „Drumul Mătăsii” a fost, printre altele, și un bun prilej de implicare a tinerilor în munca de cercetare. Mai mulți doctoranzi de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca au susținut lucrări pe diferite tematici legate de „Drumul Mătăsii”.

„Drumul Mătăsii – istorie și perspective” a fost numai un prim proiect în domeniul științific derulat de Asociația „Drumul Mătăsii”, organizatorii evenimentului dând asigurări că vor urma și alte astfel de evenimente care vor avea menirea să deschidă toate drumurile între Europa și Asia, atât pe plan economic, dar și cultural, religios, științific și social.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.