La Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța a fost inaugurată joi, 16 noiembrie, Catedra de Istorie Turcă și Tătară. Cursurile „Istoria și civilizația tătarilor” și „Istoria și civilizația turcilor dobrogeni”, organizate de FISP în colaborare cu UDTTMR, respectiv UDTR, se vor desfășura de acum înainte într-o sală renovată și dotată de Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) București.
Universitatea „Ovidius” din Constanța este unul dintre recenții beneficiari ai proiectelor implementate de Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) București în județul Constanța. Joi, 16 noiembrie, în prezența a numeroși oaspeți, studenți și cadre didactice, a avut loc inaugurarea a trei proiecte: renovarea și dotarea Bibliotecii „Cahit Arf”, înființarea Laboratorului Româno – Turc de Cercetare Matematică „Grigore Moisil” și renovarea și dotarea Catedrei de Istorie Turcă și Tătară.
650 de volume de specialitate pentru matematicieni
Inaugurarea s-a desfășurat în prezența rectorului Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, a decanului Facultății de Matematică și Informatică, Wladimir Boskoff, a decanului Facultății de Istorie și Științe Politice, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, a coordonatorului TIKA București, Hacı Ahmet Daștan, și a Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel. Nu au lipsit cadrele didactice, dar și studenții, principalii beneficiari ai investiției.
Astfel, în urma investiției realizate de TIKA, Facultatea de Matematică și Informatică beneficiază de un laborator de cercetare, unde, potrivit decanului Wladimir Boskoff, se vor pune, cu siguranță, bazele unor viitoare colaborări în domeniul cercetării între studenți români și turci, și de o bibliotecă ce a fost dotată, potrivit coordonatorului TIKA România, Hacı Ahmet Daștan, cu 650 de volume de specialitate.
Cele două proiecte de la Facultatea de Matematică și Informatică au fost demarate în anul 2015 și finalizate acum.
Sală modernă pentru cursurile de istoria turcilor și istoria tătarilor
Cât privește Catedra de Istorie Turcă și Tătară din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice, acesta este un demers nou, el fiind inițiat odată cu anunțul făcut de decanul FISP, conf. Univ. dr. Emanuel Plopeanu, în luna septembrie, referitor la demararea unui nou proiect, respectiv cursul „Istoria și civilizația turcilor dobrogeni”. În sala FISP renovată și dotată cu calculatoare și tablă inteligentă de TIKA se vor desfășura de acum înainte cursurile „Istoria și civilizația tătarilor” și „Istoria și civilizația turcilor dobrogeni”, cursuri susținute de Metin Omer, doctorand la Universitatea „Hacettepe” din Ankara.
Cele două cursuri se desfășoară în cadrul FISP, în baza unor protocoale de colaborare între instituția de învățământ și UDTTMR și UDTR, cursul „Istoria și civilizația tătarilor” desfășurându-se pentru al patrulea an consecutiv, în timp ce „Istoria și civilizația turcilor dobrogeni” fiind inițiat anul acesta.
De altfel, odată cu inaugurarea Catedrei de Istorie Turcă și Tătară, a avut loc și un curs demonstrativ de „Istoria și civilizația turcilor dobrogeni”.
Așa cum a precizat în discursul său și rectorul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, inaugurarea celor trei proiecte dedicate educației, cercetării și promovării relațiilor culturale reprezintă un nou pas în consolidarea relațiilor academice româno – turce, mulțumind totodată TIKA București pentru sprijinul acordat.
Mulțumiri a adresat și decanul FISP, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, care a trecut în revistă activitățile din această toamnă derulate de FISP în parteneriat cu diferiți parteneri academici din Turcia, amintind aici de două evenimente importante, respectiv Congresul Internațional de Științe Sociale, care a avut loc în luna septembrie, și simpozionul internațional „Relațiile turco – române: trecut și prezent”, de la începutul lunii octombrie. „Credem că aceste evenimente au cimentat și au pus bazele unei viitoare colaborări între facultatea noastră și parteneri academici din Republica Turcia”, a spus decanul Emanuel Plopeanu. În finalul discursului său, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu a făcut referire și la momentul ales pentru inaugurarea celor trei proiecte la Universitatea „Ovidius”. „Săptămâna aceasta am marcat 139 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Astăzi, sprijinul generos al TIKA și al Turciei merge în direcția întăririi colaborării culturale româno – turce, ceea ce nu poate să demonstreze decât existența unui parteneriat istoric și strategic între cele două țări și care niciodată nu a fost viciat”.
Mesajul coordonatorului TIKA România, Hacı Ahmet Daștan
Coordonatorul TIKA România, Hacı Ahmet Daștan, a mulțumit, la rândul său partenerilor de la Universitatea „Ovidius” din Constanța pentru deschiderea manifestată în vederea derulării de proiecte comune. De asemenea, Daștan a precizat că seria proiectelor academice derulate de TIKA în România se întregește cu cele de la Cluj-Napoca și București. „S-a vorbit astăzi despre dotarea bibliotecii de la Facultatea de Matematică. Este vorba despre 650 de volume, lucrări ale unor nume răsunătoare în acest domeniu. Cred că este cea mai mare bibliotecă de profil din România. Vouă, studenților Facultății de Matematică, vă doresc să profitați la maxim de volumele din această biblioteca. Cât privește Catedra de Istorie Turcă și Tătară, îi mulțumesc foarte mult domnului decan Plopeanu, dar nu trebuie să pierdem din vedere nici importanța sprijinului acordat de uniunile turcă și tătară”, a declarat coordonatorul TIKA București, Hacı Ahmet Daștan.
„Sunt într-o continuă dezvoltare relațiile culturale și academice”
Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, a transmis, la rândul său, salutul Ambasadorului Osman Koray Ertaș, mulțumind, totodată tuturor celor implicați în derularea proiectelor și asigurându-i pe reprezentanții Universității „Ovidius” de deschiderea în vederea derulării și altor proiecte comune. „După cum vă este cunoscut, între România și Turcia există relații istorice. Sunt două țări prietene, aliate, parteneri strategici. Relațiile economice, politice și militare dintre țările noastre se află la un nivel foarte ridicat. De asemenea, sunt într-o continuă dezvoltare relațiile culturale și academice. Relațiile academice dintre țările noastre au două componente: una dintre ele constă în organizarea congreselor și simpozioanelor, iar cea de-a doua constă în evenimente precum cel la care participăm astăzi. Sperăm ca rezultatele acestor proiecte pe care le inaugurăm astăzi să aibă un aport substanțial în pregătirea dumneavoastră”, a adăugat diplomatul turc acreditat la Constanța.
La inaugurarea celor trei proiecte au mai participat și deputatul UDTR, Iusein Ibram, subprefectul județului Constanța, Levent Accoium, directorul interimar al Centrului de Studii Turce din cadrul Universității București, Silvana Rachieru, inspectorul de limba turcă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Icbal Anefi, directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” Constanța, Ramazan Yilmaz, președintele TIAD Dobrogea, Zeki Uysal, oameni de afaceri turci, alături de membri ai comunităților turcă și tătară din Constanța.