Prima corvetă proiectată şi construită în Turcia va ajunge în Portul Constanţa

800px-TCG_Heybeliada_(F-511)_-2TCG HEYBELIADA este prima corvetă proiectată şi construită într-un şantier naval turcesc, mai exact la Istanbul. Ea va ajunge, pe 12 aprilie, în Portul Constanţa, alături de alte cinci nave, toate participând în perioada 5 – 23 aprilie la exerciţii pe mare şi activităţi de reprezentare în porturile Varna, Constanţa şi Sevastopol, în cadrul fazei a doua din cea de-a XII-a activare a Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră, BLACKSEAFOR.

TCG HEYBELIADA a fost construită în cadrul programului naţional Milgem derulat de Forţele Navale din Turcia, care are ca scop construirea a opt corvete şi patru fregate în valoare de 3 miliarde de dolari.

Alături de nava turcească, se vor mai afla în Portul Constanţa, în perioada 12 – 16 aprilie, navele RFS NOVOCHERKASSK (Federaţia Rusă), BGS RESHITELNI (Bulgaria), UPS CHERKASY (Ucraina), GCG SOKHUMI (Georgia), dar şi Corveta românească „Contraamiral Horia Macellariu”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Statul Major al Forţelor Navale, activităţile pe mare vor cuprinde exerciţii de apărare comună, intervenţie la bordul unor nave civile suspecte în vederea prevenirii traficului ilegal de persoane, armament sau substanţe periculoase, precum şi activităţi de salvare a oamenilor căzuţi peste bord sau de ajutorare a unor nave aflate în dificultate. În porturi, echipajele navelor vor participa la ateliere de lucru comune, iar navele vor putea fi vizitate de populaţia civilă.

În acelaşi comunicat se mai menţionează că pentru creşterea vizibilităţii acţiunilor BLACKSEAFOR, comandantul Grupării şi comandanţii navelor vor participa la activităţi cu presa locală.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.