Musulmanii marchează mâine prima din cele patru zile de Kurban Bayram

Credincioșii musulmani vor sărbători marți, 21 august, prima din cele patru zile de Kurban Bayram.

Celebrat în luna Zilhigge, ultima lună din calendarul Islamic, Kurban Bayram-ul sau Sărbătoarea Sacrificiului este marcat, așa cum spune și numele, prin sacrificarea unui animal din categoria bovinelor sau ovinelor. O parte din carne se oprește în casă, iar o altă parte se împarte la familiile nevoiașe, văduve și bătrâni.

„Tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult şi înstărit a apărut în anul al II-lea al Islamului, având semnificaţia unui gest de bunăvoinţă şi adorare a lui Allah, prinos de mulţumire şi recunoştinţă pentru împlinirea unor năzuinţe, credinciosul musulman oferind în dar nevoiaşilor două treimi din animalul jerfit şi oprind pentru cina din familie doar o treime din Kurban”.

Specific Kurban Bayram-ului este și pelerinajul la locurile sfinte de la Mecca, pelerinaj care este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului și are loc în perioada premergătoare Sărbătorii Sacrificiului. Principalele etape ale pelerinajului sunt sacralitatea care se realizează prin abluţiuni; adoptarea ţinutei pentru pelerinaj, la femei cea islamică şi la bărbaţi două bucăţi de pânză albă înfăşurate una în talie şi cealaltă peste umăr pentru a anula diferenţele de clase sociale; rotirea de şapte ori în jurul Kaabei şi rostirea unei rugăciuni; băutul apei la izvorul Zamzam; parcurgerea de şapte ori a distanţei de 394 m dintre colinele Safa şi Marwah; oprirea pe muntele Arafat de la prânz până la miezul nopţii, într-o stare de meditaţie, şi sacrificarea unui berbec. Ultimele zile ale pelerinajului se petrec la Mina unde  musulmanii aruncă 7 pietre în direcția a trei stânci ce-l simbolizează pe diavol. Urmează ieșirea din starea de sacralitate care încheie pelerinajul la locurile sfinte.

Muftiul Muurat Iusuf va oficia marți, 21 august, slujba de Kurban Bayram, începând cu ora 6,58, la Geamia Hunchiar din Constanța.

Odată slujba încheiată la geamie, credincioșii musulmani își adresează urarea: „Qurban Bayramınız Qayırlı Bolsın!“ sau „Kurban Bayramınız Mubarek Olsun!“.

Bayram fericit tuturor credincioșilor musulmani!

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.